Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dalatrafik vann strid med Nobina om direktupphandling

DalatrafikloggaDalatrafik vann mot Nobina i den rättsliga striden om direktupphandlingen av busstrafiken i Dalarna. Samtidigt som Keolis och samverkansbolaget Sambus hade trafikstart på den trafik man tilldelades i upphandlingen kom förvaltningsrätten i Falun med sin dom om upphandlingen. Nobina hade överklagat denna, men förvaltningsrätten ger Dalatrafik rätt.

Nobina hävdade bland annat att direktupphandlingen var otillåten och ville att den skulle förklaras som ogiltig.

Nobina menade att Dalatrafik hade skrivit avtal med Sambus och Keolis utan uppsökande av konkurrens. Vidare hävdade Nobina att det inte var nödvändigt för Dalatrafik att skriva avtal med de båda företagen. Dessutom ansåg Nobina att Dalatrafik själv hade orsakat den brådska som man åberopade som skäl för att göra direktupphandlingen.

Både Dalatrafik och Keolis tillbakavisade synpunkterna från Nobina, och förvaltningsrätten väljer på punkt efter punkt att gå på Dalatrafiks linje.

Domstolen anser att upphandlingen är av stor samhällsekonomisk betydelse och nödvändig för att ”ett flertal samhällsnyttiga verksamheter ska kunna bedrivas i länet” när det befintliga trafikavtalet (alltså Dalatrafiks avtal med Nobina) löper ut.

Därför anser domstolen att det var absolut nödvändigt för Dalatrafik att tilldela kontraktet ur samhällsekonomisk betydelse.

Även när det gäller den stora brådska som Dalatrafik hävdade som motiv för direktupphandlingen går förvaltningsrätten på Dalatrafiks linje.

Däremot anser domstolen att den ”synnerliga brådska” som Dalatrafik anfört som skäl för direktupphandlingen har orsakats av omständigheter som hade kunnat förutses av Dalatrafik. Det skulle göra tilldelningen i direktupphandlingen felaktig.

Men, skriver domstolen i sin dom, här föreligger sådana omständigheter som gör att avtalet ska få gälla av ”tvingande hänsyn till allmänintresse”.

Samma dag som domen från förvaltningsrätten kom, på tisdagen, tog Keolis över busstrafiken i Falun och Borlänge.

– Fem månader är en kort tid att förbereda en trafikstart på, men allt har gått bra och vi står redo att välkomna resenärerna ombord på bussen, säger Magnus Åkerhielm, vd Keolis.

Totalt har Keolis i Dalarna 270 anställda.

Samtliga förare, servicehallsmedarbetare och mekaniker som var anställda hos den tidigare operatören Nobina har blivit erbjudna en ny tjänst hos Keolis.

Keolis kommer ha 95 bussar i området som alla har genomgått en uppfräschning. De har renoverats invändigt, lackats och folierats.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)