Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SD-affischer på buss ger höjd hotbild mot förare

Innerstadsbuss i Stockholm med SD-reklam. Mindre riskabelt än i vissa ytterområden, menar SL. Foto: Ulo Maasing.

Innerstadsbuss i Stockholm med SD-reklam. Mindre riskabelt än i vissa ytterområden, menar SL. Foto: Ulo Maasing.

Hotbilden mot bussförare som kör bussar med reklam för Sverigedemokraterna är starkt förhöjd i vissa områden. Det slås fast i en riskanalys som trafikavdelningen vid Storstockholms Lokaltrafik, SL, har gjort och som SvD Näringsliv har tagit del av. Samtidigt har godtar Skånetrafiken en enda av SD:s affischer på sina fordon.

SL:s säkerhetsanalys slår fast att sannolikheten är hög för att förare ska utsättas för hot och våld och därmed vägrar köra.

Analysen visar också att det finns en hög risk för stenkastning i vissa områden. S:s trafikavdelning föreslår därför att man inte tillåter SD-reklam på bussarna i de områden som anses vara riskfyllda.

I Stockholms innerstad, däremot, bedöms hotbilden vara drastiskt mindre och där kör nu bussar med SD-reklam sedan i början av veckan.

I Södertälje, däremot, har Nobina enligt SvD Näringsliv av säkerhetsskäl sagt nej till att köra bussar med SD-reklam.

I Skåne, där SD:s bussaffischering också har stött på patrull får partiet finna sig i att det budskap man får affischera är ”Förändring på riktigt”. Övriga budskap har Skånetrafiken sagt nej till.

Motiveringen till stoppet har varit att reklamen strider mot Skånetrafikens regler för vilka budskap som får föras fram i kollektivtrafiken.

– Men det handlar na- turligtvis främst om säkerheten för förare, pas- sagerare och fordon, säger Skånetrafikens infor- mationschef Ulrika Mebius till Nordvästra Skånes Tidningar.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)