Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SD-reklam flyttas från Södertälje till Stockholm – Kommunal kritiskt till tystnad om risker

Storstockholms Lokaltrafik flyttar SD-reklam från Södertäljebussar till Stockholms innerstad. Foto: Ulo MAasing.

Storstockholms Lokaltrafik flyttar SD-reklam från Södertäljebussar till Stockholms innerstad. Foto: Ulo MAasing.

Ingen SD-reklam på Södertäljebussar – mer på Stockholmsbussar. På fredagen träffades en överenskommelse om att SD, vars affischer på bussar i Södertälje har stoppats, istället får öka sin reklam på bussarna i Stockholms innerstad, uppger Länstidningen i Södertälje. Istället för på tio bussar i Södertälje utökas reklamen med lika många bussar i Stockholms innerstad. På torsdagen varslade också syndikalisterna om blockad mot bussar som kör med valreklam för SD i SL-trafiken.

Affischeringen stoppades förra fredagen av skyddsombudet vid Nobina i Södertälje, Hård Lars Andersson, men skyddsstoppet hävdes i början av veckan av Arbetsmiljöverket. Operatören Nobina har dock nekat till att sätt upp SD-reklamen på sina bussar eftersom man anser att risken för skadegörelse och hot och våld mot förarna är alltför stor.

Enligt Länstidningen kom Nobina, SD och reklamföretaget Clear Channel på fredagsmiddagen överens om att istället öka SD-affischeringen i Stockholms innerstad, där riskerna för exempelvis stenkastning enligt SL är mindre.

Samtidigt är fackförbundet Kommunal kritiskt till SL:s hantering av SD-reklamen. Sedan tidigare hade SL nämligen gjort en riskanalys där SL:s trafikavdelning slog fat att det fanns en förhöjd hotbild mot bussarna. Men den riskanalysen fick varken operatören Nobina eller Kommunal kännedom om förrän media rapporterade om analysen. Där konstaterar SL bland annat att det finns risk för ”ökad skadegörelse på bussar i depåer i Södertäljeområdet” och ”intensifierad stenkastning på buss i kända områden”.

Till Länstidningen i Södertälje säger Hård Lars Andersson att han anser att uppgifterna i SL:s analys bekräftar att han agerat rätt med skyddsstoppet.

– Det är klart att jag känner mig lättad och dessutom fått bekräftat att mitt arbetsmiljöarbete haft grund, jag har inte varit ute i ogjort väder som lade ett skyddsstopp. Jag har tagit mitt ansvar, arbetsgivaren sitt och vi har haft samma uppfattning om riskanalysen.

På torsdagen varslade Syndikalistiska Bussarbetarsektionen i Stockholm om blockad mot att köra bussar med valreklam för SD i SL-trafiken.

Taggat som: , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Dags för att förbjuda all Politisk reklam på Bussarna eftersom det alltid finns någon som blir upprörd över det Politiska budskapet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)