Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal: Omtag i Dalarna en stor seger

Oskar Taxén, jurist på fackförbundet Kommunal: Entreprenörer som vinner anbud i kollektivtrafiken ska ta över de anställda. Foto: Ulo Maasing.

Oskar Taxén, jurist på fackförbundet Kommunal: Entreprenörer som vinner anbud i kollektivtrafiken ska ta över de anställda. Foto: Ulo Maasing.

Att region Dalarna stoppar den pågående upphandlingen av busstrafik och gör om anbudsunderlaget är en stor seger. Det anser facket Kommunal med anledning av att Region Dalarna har beslutat att Dalatrafik i upphandlingen ska ändra förutsättningarna så att eventuella nya operatörer i kollektivtrafiken ska vara skyldiga att ta över personalen på samma villkor som de har haft tidigare.

På många håll i landet finns det inga krav alls på att ta över de anställda när en ny entreprenör vinner en upphandling.

– Snarare har det varit en konkurrensfördel att basera anbudet på ny, oerfaren personal med ett lägre löneläge – och därigenom kapa kostnader i anbudet. Detta har stora effekter för våra medlemmar inom kollektivtrafiken, som lever med en ständig osäkerhet kring sina anställningar och har stora svårigheter att planera för framtiden, menar Kommunal.

– I avtalsrörelsen 2013 slogs Kommunal för de anställda i busstrafiken och lyckades avtalsvägen få igenom vissa förbättringar. Ytterst är det dock den offentliga upphandlaren som ställer kraven i förfrågningsunderlagen och arbetsmarknadens parter kan inte fullt ut adressera dessa problem, säger Oskar Taxén, jurist på Kommunal.

– Kommunal driver därför krav på att entreprenörer som vinner anbud i kollektivtrafiken ska ta över de anställda. Det är ett fullt legitimt och lagligt krav att ställa i en upphandling, något som Kommunal aktivt arbetar med att informera Sveriges landsting om. Simultant bevakar också Kommunal alla upphandlingar inom kollektivtrafiken för att säkra att personalövertagande införs som ett krav i alla upphandlingar, säger Oskar Taxén.

– De ändrade förutsättningarna i Dalarna är en stor seger för Kommunals medlemmar inom kollektivtrafiken. I upphandlingsunderlaget inom kollektivtrafik ska det finnas krav på att tillträdande entreprenör övertar personalen med bibehållna villkor. Vi är otroligt glada över att vi fått gehör för det här kravet. Det berör 350 medlemmar i Kommunal, säger Cilla Rohdin, ordförande Kommunal Bergslagen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)