Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Studenter prisade för uppsatser om kollektivtrafik

Eva-Maria Ternblad och Fredrik Palm delar på priset för 2014 års bästa studentuppsats om kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Eva-Maria Ternblad och Fredrik Palm delar på priset för 2014 års bästa studentuppsats om kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Två studenter belönades på onsdagen på Persontrafikmässan med 2014 års pris för bästa studentuppsats. Pristagarna, Eva-Maria Ternblad, Högskolan i Skövde och Fredrik Palm, Lunds Tekniska Högskola, får vardera 25 000 kronor  för att de i sina uppsatser har ”kombinerat akademisk höjd med stor branschkunskap”.

Bakom priset för bästa studentuppsats 2014 står Sveriges Bussföretag, Svensk Kollektivtrafik och Kollektivtrafikakademin.

Uppsatserna är båda på masternivå och behandlar olika aspekter av kollektivtrafikens tillgänglighet och framkomlighet.

Titeln på Eva-Maria Ternblads uppsats är “När mormors resa blir digital: Kognitiva aspekter på äldres interaktion med pappersbaserad respektive digital kollektivtrafikinformation – ett situerat perspektiv.”

Fredrik Palm har behandlat “Framkomlighet för stads- och regionbuss: Analys av fördröjningspunkter i Lunds tätort”.

Här är juryns motivering när det gäller valet av pristagare:

Eva-Maria Ternblad får 2014 års pris för bästa studentuppsats för att hon betonar vikten av tillgång till lättförståelig information i den digitala tidsåldern. Uppsatsen präglas av helhetssyn på tekniken, dess användning och utveckling i samband med kollektivtrafikresande. Genom att i synnerhet studera äldres särskilda behov pekar hon ut nyttan av att skapa och tillhandahålla fler lättanvända system i allmänhet.

Fredrik Palm får 2014 års pris för bästa studentuppsats för att han belyser vikten av att studera detaljer i kollektivtrafikplaneringen. Ökad medelhastighet är en framgångsfaktor, och genom en systematisk analys av framkomlighetsåtgärder i stadsbusstrafik identifieras korsningspunkter som ett tydligt problemområde, trots egna körfält och signalprioritering. Uppsatsen utgör modell för hur stadsbussars framkomlighet skall inventeras.”

Förutom juryn är Nobina Sverige, Keolis Sverige, Nettbuss Sverige och Sveriges Kommuner och Landsting sponsorer av priset.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Persontrafik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)