Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Konkurrensverket överklagar dom mot länstrafikbolag

Konkurrensverket står på sig när det gäller upphandlingen av biljett- och betalsystem för länstrafikbolagen i Västerbotten och Västernorrland. Foto: Ulo Maasing.

Konkurrensverket står på sig när det gäller upphandlingen av biljett- och betalsystem för länstrafikbolagen i Västerbotten och Västernorrland. Foto: Ulo Maasing.

Konkurrensverket nöjer sig inte med förvaltningsrättens friande dom mot länstrafikbolagen i Västerbotten och Västernorrland när det gäller deras köp av nya biljetthanteringssystem. Verket går nu till Kammarrätten i  Sundsvall och överklagar. Konkurrensverket hade begärt att de båda länstrafikbolagen skulle betala sammanlagt 3,6 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift/ böter för att ha köpt nya biljetthanteringssystem utan att först genomföra en annonserad upphandling.

Bakgrunden är att de båda länstrafikbolagens leverantör av biljettsystem, CPT Nordic, gick i konkurs senhösten 2008. Fara erbjöd sig att hålla liv i systemet, men meddelade senare med kort varsel att åtagandet var begränsat.

För länstrafikbolagen blev det bråttom att lösa situationen. Man räknade med att en regelrätt upphandling skulle ta två år. Om Fara skulle få affären skulle det hela gå mycket snabbare, samtidigt som man skulle kunna använda den gamla hårdvaran, vilket i sin tur skulle spara pengar.

Förvaltningsrätten ansåg att länstrafikbolagen inte rimligen borde ha kunnat förutse att leverantören kunde komma att agera på det sätt som skedde. Därför, menade förvaltningsrätten, hade de båda länstrafikbolagen rätt att direktupphandla nya biljetthanteringssystem med hänvisning till undantaget för synnerlig brådska i lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF).

Konkurrensverket anser att förvaltningsrättens bedömning är felaktig och menar att den brådska som uppstod borde ha kunnat förutses av länstrafikbolagen, bland annat eftersom det inte fanns några avtal som långsiktigt säkrade drift och underhåll av de äldre biljettsystemen. Därför överklagar Konkurrensverket domarna till Kammarrätten i Sundsvall.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)