Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Krav på personalövertagande bort i Dalarna

Kraven på anställningstrygghet och stopp för provisionslöner slopas i Dalaupphandling. Foto: Ulo Maasing.

Kraven på anställningstrygghet och stopp för provisionslöner slopas i Dalaupphandling. Foto: Ulo Maasing.

Upphandlingen av busstrafiken i Dalarna fortsätter. Däremot ändras upphandlingsunderlaget. Kraven på personalövertagande och kollektivavtal tas bort. Syftet är att slippa överklaganden och eventuella rättsliga turer i samband med upphandlingen. Det skriver Dalarnas Tidningar (DT) på fredagen.

– Upphandlingen avbröts på grund av tillkommande direktiv från Region Dalarna gällande övertagande av verksamhet och att ej tillåta provisionsbaserad lön. Det bedömdes av Dalatrafik som väsentliga förändringar och därför avbröts upphandlingen.

– Ny prekvalificering är gjord. I övrigt råder upphandlingssekretess, uppger Dalatrafiks trafikdhef  Bengt Benjaminsson till bussmagasinet.se.

Ändringen kommer enligt DT efter kontakter mellan Region Dalarna och företrädare för bussbranschen.

– Eftersom branschen och Dalatrafiks advokater gör samma tolkning är det onödigt för oss att använda stora kanonen, säger Göran Carlsson, regionchef i Region Dalarna, till DT.

Enligt honom har Region ’Dalarnas arbetsutskott gjort ändringar i upphandlingsunderlaget efter ett möte mellan Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson(S) och bussbranschföreträdare.

I ett brev från Dalatrafiks ordförande Inga-Britt Kronnäs(S) till regionen heter det:

– Vad gäller övertagande av verksamhet täcks dagens verksamhet in av §6b i lagen om anställningsskydd och kan troligen förhandlas fram av parterna. Våra två advokatbyråer, Colligio och Lindahls, påpekar dock att det är oprövat i domstol och att det ytterst är där man avgör om kraven på verksamhetsövergång är uppfyllda.

Även när det gäller frågan om provisionslöner har alltså upphandlingsunderlaget ändrats. Frågan har drivits hårt av Kommunal och Transport. Inga-Britt Kronnäs skriver till Region Dalarna:

– Där lutar sig texten i upphandlingsunderlaget mot formuleringarna i upphandlingar av djurtransporter och motiverar i huvudsak miljö- och trafiksäkerhetsskäl. Inte heller här finns några domstolsprejudikat.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)