Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tvärnit för bussupphandling i Dalarna

Dalatrafiks upphandling av busstrafiken stoppas.

Dalatrafiks upphandling av busstrafiken stoppas.

Dalatrafik, som har huvudansvaret för kollektivtrafiken i Dalarna, har tvärbromsat den pågående upphandlingen av busstrafiken i länet, skriver Dalarnas Tidningar, DT. Enligt DT har en advokatbyrå informerat Dalatrafik och dess styrelse om att de krav på personalövertagande som ställs i upphandlingsunderlaget inte håller juridiskt. Enligt upphandlingsunderlaget krävs det att en eventuell ny entreprenör som tar över trafiken vid halvårsskiftet 2016 garanterar den nuvarande personalen i trafiken anställningstrygghet.

Att en ny entreprenör vid upphandlingar ska ta över medarbetarna från den förlorande entreprenören har länge varit ett krav som fackförbundet Kommunal har drivit. Ett liknande krav ställs vid den nu pågående upphandlingen av tätortstrafiken i Umeå, den så kallade Ultratrafiken.

Enligt DT har Dalatrafiks vd och styrelseordförande fått i uppdrag att få Region Dalarna, som är kollektivtrafikmyndighet, att avbryta upphandlingen.

Enigt juridisk expertis som DT har varit i kontakt med är risken stor att den pågående upphandlingen överklagas och att Dalatrafik i värsta fall kan få betala en upphandlingsskadeavgift på upp till tio miljoner kronor.

Upphandlingen riskerar nu att försenas.

Bussmagasinet.se har sökt Dalatrafiks vd Claes Annerstedt för en kommentar, men inte lyckats nå honom.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)