Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Härnösand först med fossilfria bussar (uppdaterad version)

Ska bli fossilfri. Tomas Byberg, vd för Byberg&Nordin, aviserar att Härnösands styadsbussar om några månader kommer att vara helt fossilfria. Foto: Ulo Maasing.

Ska bli fossilfri. Tomas Byberg, vd för Byberg&Nordin, aviserar att Härnösands stadsbussar om några månader kommer att vara helt fossilfria. Foto: Ulo Maasing.

Härnösand kan bli först i Sverige med helt fossilfri busstrafik. Redan nu körs ett par elbussar i stadstrafiken, men redan om ett par månader kan alla bussar i kommunen vara vara fossilfria, skriver Örnsköldsviks Allehanda. Löftet om fossilfri trafik gavs på lördagskvällen av Tomas Byberg, vd för bussbolaget Byberg & Nordin, i samband med att Earth Hour firades i Härnösand.

– Vår målsättning är att skapa helt fossilfri kollektivtrafik i Härnösand. Vårt löfte är att starta projektet som skall leda oss hela vägen, säger Tomas Byberg till ÖA.

Övergången till fossilfri stadsbusstrafik inleds i maj när bussföretaget får sin första leverans av HVO, hydrerad vegetabilisk olja, ett slags syntetdiesel. Bränslet tillverkas av vegetabiliska oljor och djurfetter, bland annat slakteriavfall.

Men det är inte bara stadsbusstrafiken i Härnösand som ska bli fossilfri, vilket vi felaktigt uppgav tidigare, utan all busstrafik i hela kommunen, inklusive skolbussar och landsbygdstrafik.

– Det är särskilt roligt att kommersiella företag nu visar vägen, säger kommunstyrelsens ordförande i Härnösand, Fred Nilsson(S) till tidningen.

– Vi var en av de första kommunerna i Sverige med helt elektriska bussar i vanlig stadstrafik. Nu tar vi än en gång ledartröjan i omställningen till en fossilfri kollektivtrafikflotta, säger Amanda Lind, kommunalråd (MP) till Örnsköldsviks Allehanda.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)