Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Unikt samarbete för nya betallösningar för kollektivtrafik

Betallösningarna i fem sydsvenska regioner bygger på system från Cubic. Nu går utvecklingen rasande fort. MasterCard och Cubic har ingått partnerskap för att åstadkomma nya lösningar för kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Betallösningarna i fem sydsvenska regioner bygger på system från Cubic. Nu går utvecklingen rasande fort. MasterCard och Cubic har ingått partnerskap för att åstadkomma nya lösningar för kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Den tekniska utvecklingen öppnar nu för helt nya möjligheter till flexibla, smarta betallösningar i kollektivtrafiken. Kontokortsföretaget MasterCard och IT-företaget Cubic Transportation Systems gör nu gemensam sak för att erbjuda kollektivtrafikföretag över hela världen nya, digitala betallösningar. På Mobile World Congress, som just nu pågår i Barcelona, lanserade de två företagen på måndagen ett partnerskap för betallösningar och information i kollektivtrafiken.

Genom att slå samman sina krafter siktar de båda företagen på att göra det möjligt för kollektivtrafiken att satsa på mobila betallösningar och informationssystem på ett helt annat sätt än idag. Företagen menar att man, genom att lansera samverkande betalsystem kan göra resor mellan olika städert mycket enklare än idag. Resenären behöver exempelvis inte ha flera biljetter. Allt finns i mobilen eller på kontokortet.

Den snabba utvecklingen och spridningen av smarta mobila enheter – telefoner, surfplattor, klockor och så vidare – öppnar nya möjligheter för kollektivtrafikföretagen. Men också för andra företag som kan kommunicera med resenärerna före, under och efter resan.

Genom att kombinera kompetensen hos de två företagen räknar de med att kunna ge resenärerna individuell realtidsinformation och information om bästa resväg vid varje aktuellt tillfälle. Till exempel vid störningar i trafiken ska resenärerna i sin mobila enhet få individuell information om lämpliga alternativa resvägar.

Men inte nog med det. Om trafiksystemet blir överbelastat eller om bussar och spårvagnar fastnar i bilköer ska systemet kunna erbjuda resenärerna rabatt på biljettpriset för att stimulera dem att resa annan tid eller annan väg.

Systemet gör det också möjligt för trafikföretagen att erbjuda flexibel prissättning, styrd av hur stort trycket på trafiken är.

Butiker och andra serviceinrättningar som ligger i anslutning till kollektivtrafiken ska också kunna gå ut med personliga erbjudanden till resenärerna.

Redan idag kan buss- och tågpassagerare i bland annat London betala sina biljetter med kontaktlösa betal- och kontokort. Betalningarna går blixtsnabbt, utan PIN-koder, vilket vi tidigare rapporterat om.

Med det nya partnerskapet räknar MasterCard och Cubic med att ta utvecklingen ett par rejäla steg framåt.

Cubic är idag verksamt i en lång rad länder världen över, i Nordamerika, Europa, Mellanöstern, Asien och Stilla Havsregionen. Mastercard arbetar förutom med kontokort med betallösningar av olika slag över hela världen.

I Sverige levererar Cubic betalsystem som används av Skånetrafiken, Blekingetrafiken, Länstrafiken Kronoberg, Hallandstrafiken och Jönköpings Länstrafik på mer än 1500 bussar och 70 järnvägsstationer. Systemet är också kompatibelt med det nationella, danska resekortet.

Samtidigt som utvecklingen nu går med rasande fart utanför Sveriges gränser tyder allt mer på att X2AB:s projekt med betallösningar blir allt mer frånsprunget.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)