Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bara elbussar i Amsterdam

Amsterdam ska byta ut alla sina stadsbussar mot elbussar under de närmaste tio åren. Foto: Maurits90/Wikimedia Commons.

Amsterdam ska byta ut alla sina stadsbussar mot elbussar under de närmaste tio åren. Foto: Maurits90/Wikimedia Commons.

Den holländska storstaden Amsterdam storsatsar på elbussar. Enligt ett avtal mellan kommunfullmäktige och trafikföretaget GVB som kör stadsbussarna i Amsterdam ska hela bussflottan i staden vara elektrisk. Inom två år ska en första omgång av 40 dieselbussar ersättas av batteribussar, rapporterar den holländska dagstidningen Volkskrant.

– Det här projektet innebär att vi säger adjö till symbolhandlingar och pilotprojekt. Vi har bestämt oss för att helt enkelt satsa istället för att experimentera med fem bussar, säger stadens högste trafikpolitiker, Abdeluheb Choho, till Volkskrant.

Även färjorna över floden Ij mellan centrum och norra Amsterdam ska bli eldrivna.

Även på andra håll i Holland går man nu stort in för en elektrifiering av busstrafiken. Bussföretaget Abellio, som ägs av de holländska statsjärnvägarna men som är aktivt i flera länder, siktar på elbussar. I den trafikupphandling som just nu pågår i den holländska provinsen Limburg har Abellio lovat att om man vinner upphandlingen ska man köra samtliga 300 bussar på el.

Som framgår av en artikel i tidningen eBuss som i fjol gavs ut av Sveriges Bussföretag och Bil Sweden siktar även den sydholländska provinsen Noord Brabant på att införa elbussar i stor skala. Tidningen kan laddas ner som pdf här.

I mindre skala körs elbussar i städerna Utrecht och Maastricht liksom på ön Schiermonnikoog.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)