Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbilsköer får människor att överge bussen

När busskörfälten fylls av elbilar flyr bussresenärerna till bilen. Foto: Ulo Maasing.

När busskörfälten fylls av elbilar flyr bussresenärerna till bilen. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafiken i Oslo riskerar att förlora åtskilliga resenärer på grund av elbilsköer i busskörfält. Det varnar en av Nordens ledande trafikforskare, Bård Norheim från Urbanet Analyse. Han bedömer att Ruter, som svarar för kollektivtrafiken Oslo, kan förlora upp till åtta procent av busspassagerarna på grund av köer i busskörfälten, skriver Aftenposten/Osloby.

För att stimulera norrmännen att satsa på elbilar har den norska regeringen de senaste åren gett ägare av elbilar en rad förmåner. En av dessa är att elbilar får köra i busskörfälten.

Greppet har lyckats. Elbilar har blivit en stor framgång i Norge, men nu hotar de att skrämma bort busspassagerare eftersom trängseln i busskörfälten har blivit alltför stor. På bara några år har restiderna med buss ökat med över 20 procent på vissa sträckor på Oslos infarter.

Trafikforskaren Bård Norheim varnar nu för att många bussresenärer nu flyr kollektivtrafiken.

– På kritiska ställen ser det nu ut som att miljövinsterna med elbilar är på väg att helt ätas upp, säger han till Osloby.

Enligt hans beräkningar kommer 20 procents ökad restid med buss att leda till att minst åtta procent av busskunderna överger bussen, flertalet av dem till bil. Det kommer i sin tur att leda till ännu längre köer på de mest belastade sträckorna – både i buss- och bilkörfält.

Bara på E18 och Mosseveien kommer det att bli 250 000 ytterligare bilresor om året, varnar han.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)