Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

EU-parlamentariker sågar skattehöjning på förnybara bränslen

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner(M) riktar hård kritik mot regeringens skattehöjningar på förnybara drivmedel. Foto: Peter Knutson.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner(M) riktar hård kritik mot regeringens skattehöjningar på förnybara drivmedel. Foto: Peter Knutson.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner riktar på måndagen hård kritik mot regeringens höjda skatter på förnybara bränslen, bland annat HVO (hydrerade vegetabiliska oljor). I en debattartikel i Expressen menar Fjellner att skattehöjningarna på förnybara drivmedel bara är ett sätt att ”skaffa pengar till Löfvens dyra vallöften”.

Den samlade svenska kollektivtrafikbranschen har upprepade gånger tagit upp frågan i olika sammanhang, bland annat i en debattartikel i Dagens Samhälle tidigare i år. Även bussmagasinet.se har i bland annat en ledare tagit upp frågan.

De får nu stöd av Fjellner som menar att (S) och (MP) rycker undan benen för det förnybara genom att höja skatten även på detta område.

– Det gynnar bara fossila bränslen som bensin och diesel och skadar både klimatet och trovärdigheten för svensk miljöpolitik, skriver Christofer Fjellner.

Han anklagar också regeringen för att inte vilja stå för de ”chockhöjda skatterna”.

– Istället försöker de påskina att det är EU som tvingar Sverige till detta. Men det är en sanning med modifikation. EU tvingar inte alls Sverige att höja skatten på förnybart. Den svenska skattenedsättningen har godkänts av EU. Däremot får det förnybara inte överkompenseras, skriver Christofer Fjellner.

Han pekar på att EU-kommissionen inte har haft synpunkter på att det förnybara är överkompenserat i Sverige i dag.

– Men även om det hade varit så att EU-kommissionen hade haft synpunkter på skattenedsättningen för det förnybara ställer jag mig frågande till varför regeringen lägger sig platt i stället för att ta strid i frågan, något som man gjort om allt från sänkt moms på ljudböcker till att bevara spelmonopolet, skriver Fjellner.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)