Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbilar sabbar för bussen

Trafikhuvudmannen i Oslo, Ruter, vill få bort elbilarna från busskörfälten. Foto: Ulo MAasing.

Trafikhuvudmannen i Oslo, Ruter, vill få bort elbilarna från busskörfälten. Foto: Ulo Maasing.

Det är dags att kasta ut elbilarna ur kollektivkörfälten. Det anser Ruter, som är huvudman för kollektivtrafiken i Oslo. Norge har stimulerat elbilsförsäljningen kraftigt, bland annat genom att ge elbilar rätt att köra i busskörfält, men det har drabbat kollektivtrafiken hårt genom trängsel och förseningar. På vissa sträckor har körtiderna för bussarna ökat med mer än 20 procent sedan elbilarna släppts in i busskörfälten, rapporterar det norska radioföretaget NRK.

Norge är idag ledande på elbilar och har nu 50 000 elbilar i trafik och det säljs hela tiden fler. Att köra i busskörfälten är en av förmånerna för ägare av elbilar, men på senare tid har bussförare rapporterar om allt fler förseningar på grund av dålig framkomlighet i busskörfälten.

– Nu är förseningarna så stora att kollektivtrafiken inte är konkurrenskraftig. Det gör att folk inte vill ta bussen och då blir det fler bilar på vägarna, säger Hanne B Norli, strategidirektör i Ruter till NRK.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)