Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

100-lappen mer i Stockholms län, men ändå bland de billigaste i landet

Första september får de som reser kollektivt i Stockholms län betala hundralappen mer för ett 30-dagarskort. Trots det är SL-resorna billiga, jämfört med länskorten i övriga landet. Foto: Ulo Maasing.

Första september får de som reser kollektivt i Stockholms län betala hundralappen mer för ett 30-dagarskort. Trots det är SL-resorna billiga, jämfört med länskorten i övriga landet. Foto: Ulo Maasing.

På onsdagen blev det klart att Allianen i Stockholms läns landsting vill höja priset på ett 30-dagarskort för vuxna i Stockholms län med 100 kronor, dvs 13 procent till 890 kronor. Förslaget till höjning har varit en het debattfråga som t o m har fått den tidigare kulturministern Leif Pagrotsky(S) att plädera för nolltaxa. Höjningen genomförs den första september.

För att Alliansens förslag ska gå igenom krävs det att inte (S), (MP), (V) och (SD) inte gör gemensam sak och stoppar den. Budgeten – och taxehöjningen – spikas slutligen vid landstingsfullmäktiges sammanträde den 16 – 17 juni.

Enligt Alliansen tillförs kollektivtrafiken i Stockholms län 9,2 miljarder kronor i budgeten för 2016. Det är 3,3 procent eller 295 miljoner mer än i budgeten för 2015. 7,3 miljarder ska därtill investeras i kollektivtrafiken under 2016 och 41,3 miljarder de närmaste fem åren.

Alliansen redovisar också i allmänna ordalag hur man vill sänka SL:s skenande kostnader:

Administration och konsultanvändning ska minska, entreprenörerna ska skära i trafikutbudet (”trimma och effektivisera”, ökade kontroller för att minska fusket, utveckla intäkter från reklam och lokaler, gå igenom investeringarna både när det gäller kostnader och innehåll, utveckla kostnadskontrollen vid upphandlingar och minska kostnader för externa engagemang och föreningar.

Trots den hett diskuterade höjningen av månadskortet i Stockholms län har huvudstadsregionen fortfarande ett av de billigaste länskorten i hela landet. Tabellen nedan visar priset på ett länsomfattande månadskort för landets länstrafikbolag under 2014. För Stockholms län avser siffran priset från den 1 september i år.

Storstockholms Lokaltrafik 890
Upplands Lokaltrafik 790
Länstrafiken Sörmland 1300
ÖstgötaTrafiken 1035
Jönköpings Länstrafik 1040
Länstrafiken Kronoberg 1300
Kalmar Länstrafik 1120
Gotlands Kommun 740
Blekingetrafiken 975
Skånetrafiken 1195
Hallandstrafiken 1385
Västtrafik 1595
Värmlandstrafik 1335
Länstrafiken Örebro 1665
Västmanlands Lokaltrafik 1415
Dalatrafik 1350
X-Trafik 1610
Din Tur (Västernorrland) 1795
Länstrafiken i Jämtlands Län 1300
Länstrafiken i Västerbotten 1450
Länstrafiken i Norrbotten 2552

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)