Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Expressbussar byter från diesel till HVO

Stångåbuss r ett av de bussföretag som byter till HVO i expresstrafiken i Östergötland. Foto: Ulo Maasing.

Stångåbuss r ett av de bussföretag som byter till HVO i expresstrafiken i Östergötland. Foto: Ulo Maasing.

Samtliga 67 bussar i den regionala expressbusstrafiken i Östergötland byter drivmedel, från diesel till HVO. Bussarna körs av entreprenören eBuss, ett samarbete mellan Bliva, Ringarums linjetrafik och StångåBuss.

HVO, Hydrerad Vegetabilisk Olja, är ett förnyelsebart drivmedel med en mycket bra miljöprestanda. Det minskar klimatpåverkan med upp till 90 procent. Drivmedlet har en sammansättning som gör att det kan användas direkt i befintliga dieselmotorer. Det gör det möjligt att använda samma bussar som tidigare körts på vanlig diesel.

I samband med att de nya entreprenörsavtalen gällande landsbygdstrafiken träder i kraft i juni 2016 kommer målet om enbart förnyelsebara drivmedel i den allmänna kollektivtrafiken i Östergötland att uppnås.

Samtidigt som HVO används allt mer för att minska busstrafikens miljöpåverkan  vill regeringen lägga en straffskatt på drivmedlet, något som har väckt starka reaktioner från bussbranschen och från övriga branschorganisationer inom svensk kollektivtrafik.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)