Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandlingskaos i Dalarna kostade 200 miljoner

Dalatrafiklogga1Notan för skattebetalarna i Dalarna för upphandlingskaoset av busstrafiken i Dalarna 2013 landar på drygt 200 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna. Den ursprungliga upphandlingen överklagades av Nobina, vilket blev starten för en rad rättsliga turer.

Den ursprungliga upphandlingen gällde ett trafikavtal på tio år, men till följd av överklaganden och rättsliga turer såg sig Dalatrafik tvingat att genomföra en direktupphandling av trafiken på ett tvåårigt avtal, vilket i sin tur blev avsevärt dyrare per år än ett långt avtal.

Totalt har kaoset kostat kommuner och landsting i Dalarna drygt 200 miljoner kronor för advokatkostnader, skadestånd, och en dyrare kostnad för busstrafiken under de två år som direktupphandlingen gällde.

– Det är vi som är ansvariga för upphandlingen, och var inte den bra då är det vårt ansvar. Men samtidigt kunde vi aldrig fullfölja processen, så vi får väl aldrig egentligen reda på något facit i den frågan, säger Dalatrafiks avgående vd Claes Annerstedt till SR Dalarna.

När den nya upphandlingen på ett tioårigt avtal nyligen avgjordes tilldelades SamBus och Keolis trafiken. Det är samma företag som tilldelades trafiken i den kostsamma direktupphandlingen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)