Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mercedes-Benz öppnar bussfabrik i Colombia

4000 Mercedesbussar om året ska monteras i den nya fabriken utanför Bogotà, Colombia. Foto: Daimler Buses.

4000 Mercedesbussar om året ska monteras i den nya fabriken utanför Bogotà, Colombia. Foto: Daimler Buses.

Daimler Buses, där Mercedes-Benz bussar ingår, öppnar en ny, stor bussfabrik i Funza, nära Colombias huvudstad Bogotà. Fabrikens kapacitet är 4000 bussar om året och produktionen inriktas på BRT-bussar och vanliga kollektivtrafikbussar. Satsningen innebär att konkurrensen vässas ytterligare på en marknad som är viktig för såväl Scania som Volvo.

– Latinamerika är världens näst största bussmarknad. Marknaden väntas i ett längre perspektiv stabilisera sig kring 40 000 bussar om året, även om den är utmanande för närvarande. Med den nya monteringsanläggningen är det vår ambition att stärka vår ställning på marknaden, förklarar Daimler Buses´ koncernchef Hartmut Schick.

Daimler öppnade sin första monteringsanläggning för bussar i Bogotà år 2012, men väljer nu att öppna en ny anläggning eftersom den första har alltför liten kapacitet. Anläggningen försörjs med omonterade chassier från Mercedes-Benz brasilianska dotterbolag.

Lokaliseringen till Bogotà har en direkt koppling till Daimlers framgångar i den colombianska huvudstaden. Bogotàs BRT-system Transmilénio anses vara ett skolexempel på BRT. I systemet och i den övriga lokaltrafiken i Bogotà rullar idag 2300 Mercedesbussar, vilket ger Mercedes en 30-procentig marknadsandel i den Colombianska huvudstaden.

Till en början kommer sex olika chassier att monteras i den nya fabriken. Förutom Colombia planerar Daimler Buses att exportera bussar därifrån till andra länder som Venezuela, Peru, Ecuador och Centralamerika.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)