Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

60 år efter byggstart: klart med motorväg från Oslo till Köpenhamn

På måndagen invigdes den sju kilometer långa motorvägsetappen genom världsarvet Tanum. En cirka 250 meter lång tunnel har byggts med två separata rör genom Gerumsberget på världsarvsetappen. Foto: Kasper Dudzik.

På måndagen invigdes den sju kilometer långa motorvägsetappen genom världsarvet Tanum. En cirka 250 meter lång tunnel har byggts med två separata rör genom Gerumsberget på världsarvsetappen. Foto: Kasper Dudzik.

Nu går det att köra på motorväg hela vägen från Oslo till Köpenhamn via Göteborg. På måndagen invigde nämligen infrastrukturminister Anna Johansson(S) den sju kilometer långa motorvägsetappen på E6:an genom världsarvet Tanum i Bohuslän. Det var den sista etappen på motorvägsbygget genom Bohuslän som startade för 60 (!) år sedan.

Trafiken på sträckan är intensiv och ökande, inte minst sommartid då tillströmningen av turister gör att trafiken flerdubblas. Dålig kapacitet och standard på vägen har orsakat köer och olyckor. Nu förbättras trafiksäkerheten och framkomligheten både för privatbilister, kollektivtrafik och yrkestrafik.

– Natur och kulturella värden gör att vi har fått gå fram med stor hänsyn när vi har planerat och byggt de olika etapperna, säger Håkan Wennerström, regionchef i Trafikverket Region Väst.

Förutsättningarna för att bygga den sista etappen var mycket speciella. 1994 utsågs hällristningarna i Tanum till världsarv av UNESCO. Det komplicerade den pågående utbyggnaden av E6 eftersom den gamla sträckningen gick rakt genom världsarvet. I juni 2009 godkände regeringen en ny sträckning öster om befintliga E6.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)