Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken satsar 30 miljoner mer på skärpta kontroller

MalmöExpressen, linje 5 i Malmö, är en av de linjer där Skånetrafiken skärper kontrollerna. Bussarna har påstigning genom samtliga dörrar och ångt ifrån alla resenärer läser av sina kort i automaterna. Foto: Ulo Maasing.

MalmöExpressen, linje 5 i Malmö, är en av de linjer där Skånetrafiken skärper kontrollerna. Bussarna har påstigning genom samtliga dörrar och ångt ifrån alla resenärer läser av sina kort i automaterna. Foto: Ulo Maasing.

Skånetrafiken trappar nu upp jakten på fuskåkare. Under åren 2015 – 2017 kommer man att satsa ytterligare 30 miljoner på att kontrollera att resenärerna verkligen har giltiga biljetter. Särskilt hårt ska busslinje 5 i Malmö, MalmöExpressen, samt tågen mellan Malmö och Lund samt Malmö och Köpenhamn kontrolleras.

– Vi vill stärka moralen hos våra resenärer, synas mer och säkra våra intäkter, säger Roland Olsson, kundombudsman på Skånetrafiken till Nordvästra Skånes Tidningar.

Budgeten för kontrollerna ökas från 15 till 25 miljoner kronor om året.

Sedan 1999 sköts biljettkontrollerna för Skånetrafiken av entreprenör. I höstas vann säkerhetsföretaget G4S upphandlingen som sträcker sig fram till 2017.  Det är samma företag som Västtrafik nyligen sparkade efter skandalen där kontrollanter, anställda av G4S, brottade ner en bussförare och försåg denne med handfängsel sedan kontrollanterna oriktigt hävdat att föraren inte hade rätt att åka utan biljett till depån efter avlösning.

– Vi har arbetat hårt med att ge kontrollanterna en mjukare framtoning. Bland annat har vi bytt arbetskläder från mer strikta till mjukare, säger Roland Olsson till Nordvästra Skånes Tidningar.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)