Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart att söka pengar till kollektivtrafiksatsningar

Stadsmiljöavtalen innebär att kommuner och landsting kan söka bidrag till satsningar på infrastruktur för kollektivrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Stadsmiljöavtalen innebär att kommuner och landsting kan söka bidrag till satsningar på infrastruktur för kollektivrafiken. Foto: Ulo Maasing.

På torsdagen blev det fritt fram för kommuner och landsting att söka stöd för att främja hållbara stadsmiljöer, så kallade stadsmiljöavtal. Syftet är att främja hållbara stadsmiljöer genom att skapa förutsättningar för att en större andel persontransporter i städer ska ske med kollektivtrafik. Stadsmiljöavtalen innebär att 500 miljoner kronor per år ska delas ut för åren 2015 – 2018. Senast den 15 november ska Trafikverket ha ansökan.

Åtgärderna ska leda till energieffektiva lösningar med låga utsläpp av växthusgaser. Enligt regeringens direktiv ska stödet särskilt främja innovativa, kapacitetsstarka och resurseffektiva lösningar för kollektivtrafik.

Stödet kan sökas av kommuner och landsting och kan lämnas till investeringar i anläggningar för lokal och regional kollektivtrafik.

Som motprestation ska kommunen eller landstinget åta sig att genomföra andra åtgärder som bidrar till ökad andel hållbara transporter eller ökat bostadsbyggande.

Stöd lämnas med högst 50 procent av kostnaderna för genomförda åtgärder. Vid fastställandet beaktar Trafikverket om kommunen eller landstinget har sökt eller beviljats annan offentlig eller privat finansiering för att genomföra åtgärden.

Mätning av resande och resandefördelning (bil, kollektivtrafik, gång och cykel) ska för relevanta områden ske före och efter genomförandet av åtgärder och motprestationer.

Årets ansökan bedöms helt och hållet av Trafikverket, 2016 års ansökningar medbedöms av fler myndigheter. Ny projektledare är Gunilla Anander Trafikverket.

19 av de 26 största städerna i Sverige har deltagit i en första provomgång under året. Några av dem kommer sannolikt att söka igen nu när det är skarpt läge.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)