Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storslam för Nobina i Storstockholm

Nobinalogga1Bussoperatören Nobina vann stort när SL, Storstockholms Lokaltrafik, på tisdagen avgjorde två upphandlingar av busstrafik. Nobina vann dels trafiken i Järfälla och Upplands Bro, nordväst om Stockholm, dels Södertälje och Nykvarn, sydväst om Stockholm. Avtalen omfattar över 160 bussar och det totala värdet beräknas till drygt 450 miljoner SEK årligen, under åtta respektive tio år, med start i augusti 2016.

SLs beslut betyder att Nobina fortsätter att köra busstrafiken i Järfälla och Upplands Bro respektive Södertälje och Nykvarn. Avtalen präglas av fokus på att stimulera kollektivt resande genom att Nobina ansvarar för att utveckla trafikplaneringen efter kundens och den enskilde kommunens behov för ett hållbart resande.

I avtalet för Järfälla och Upplands Bro baseras 30 procent av ersättningen på antalet påstigande resenärer och i avtalet för Södertälje och Nykvarn är 100 procent av ersättningen baserad på antal påstigande resenärer. Avtalen innebär att Nobina bland annat ansvarar för planering, marknadsföring och kundnöjdhet, vilket är viktiga förutsättningar för att kunna öka antalet resenärer.

Avtalet för Södertälje/Nykvarn är konstruerat så att entreprenören får ersättning baserat på betalande antal resande. Målet är att antalet nöjda kunder under avtalstiden ska uppgå till minst 75 procent, och att busstrafiken ska stödja ökat resande i spårtrafiken. Dessutom ska resandet följa befolkningsutvecklingen och antalet betalande resenärer ska öka.

Även för avtalet i Järfälla och Upplands Bro är målet att antalet nöjda kunder under avtalstiden ska uppgå till minst 75 procent, och att busstrafiken ska stödja ökat resande i spårtrafiken. Dessutom ska resandet följa befolkningsutvecklingen och antalet betalande resenärer ska öka.

– De här avtalen ställer krav på nya samverkansformer mellan Nobina, SL och Södertälje, Nykvarn, Järfälla och Upplands Bro kommuner, vilket vi uppskattar eftersom det stimulerar utveckling och sätter kollektivtrafiken på en mer central plats i samhällsutvecklingen, säger Jan Bosaeus, VD för Nobina Sverige AB.

Nobina kommer att investera i drygt 100 nya bussar. Samtliga fordon är utrustade med bland annat USB-laddare, en uppskattad service till slutkunden, och informationsskärmar för att genom adekvat realtidsinformation förenkla kundens resa. Avtalen innehåller också tydliga krav på miljöförbättringar med en övergång till 100 procent förnyelsebara drivmedel under avtalsperioden.

Avtalet för Södertälje och Nykvarn omfattar tio år. Avtalet för Järfälla och Upplands Bro omfattar åtta år, med option om två års förlängning.

Sex företag lämnade anbud på trafiken i Södertälje och Nykvarn.

Besluten om tilldelningen kan överklagas senast den 27 november.

Share Dela

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)