Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Självkörande bussar i serieproduktion om fem år”

Kinesiska Baidu räknar med serieproduktion av autonoma, självkörande, bussar inom fem år.

Kinesiska Baidu räknar med serieproduktion av autonoma, självkörande, bussar inom fem år.

Det kinesiska IT-företaget Baidu uppger att man kommer att ha självkörande, autonoma, bussar på vägarna inom tre år och serieproducera dessa inom fem år, uppger nyhetsbyrån Automotive News China som citerar nyhetsbyrån Reuters.

Baidu, som driver Kinas ledande sökmaskiner på internet, har etablerat ett affärsområde för fordon. Den nya enheten har också i uppdrag att utveckla Baidus partnerskap med den tyska biltillverkaren BMW för att utveckla ett självkörande fordon som också kan sättas i serieproduktion inom fem år.

Självkörande, det vill säga autonoma, fordon är nu på väg att utvecklas till ett nytt, globalt slagfält för fordonstillverkare och teknologiföretag.

Kinesiska Alibaba Group Holding uppger således att man kommer att lansera sin första självkörande bil i partnerskap med den kinesiska fordonstillverkaren SAIC Motor Group. I SAIC Motor Group ingår även den kinesiska busstillverkaren Sunwin (Shanghai Sunwin Bus Corp.) som i sin tur är ett samriskföretag (joint venture) med Volvo Bussar. SAIC Motor sålde i fjol enligt egen uppgift 5,62 miljoner bilar.

Även amerikanska Google och Apple uppges arbeta med att utveckla självkörande bilar.

Baidus talesman har dock avböjt att för Reuters avslöja några detaljer om vilka potentiella fordonstillverkare som kan vara aktuella som partners för bussprojektet eller investera i Baidus nya affärsområde.

Taggat som: , , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Jomenvisst! Det är bara att titta på hur bra något så enkelt som automatiskt klimat system eller dörrautomatik funkar på en splitterny buss, så blir påståendet om självklörande bussar komiskt…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)