Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånska stadsbussar nu helt fossilfria

All stadsbusstrafik i Skåne körs nu fossilfritt, uppger Skånetrafiken. Foto: Ulo Maasing.

All stadsbusstrafik i Skåne körs nu fossilfritt, uppger Skånetrafiken. Foto: Ulo Maasing.

I slutet av december nådde Skånetrafiken sitt mål att samtliga stadsbussar i de skånska städerna ska köras på fossilfritt bränsle. Därmed har Region Skåne nått ett av sina delmål på vägen mot att vara helt fossilfritt år 2020.

Sedan ett par år har Skånetrafiken arbetat för att göra stadsbusstrafiken helt fossilbränslefri, vilket man alltså nådde i december 2015.

– Det känns jättebra att ha nått målet, säger Iris Rehnström, Skånetrafikens miljö- och hållbarhetsstrateg som varit drivande i arbetet.

– För oss på Skånetrafiken är det viktigt att arbeta med miljövänliga fordon och fossilfria drivmedel som sparar miljön, minskar buller och förbättrar stadsluften och därmed människors hälsa. I dagsläget går stadsbusstrafiken till över 99 % på biogas.

Skånetrafiken har också utvecklat ett system för uppföljning och spårbarhet av biogas.

– Utvecklingen har skett i samarbete med energiföretagen som låter Skånetrafiken få ta del av den externa kontrollen av företagets biogasavräkning i den så kallade massbalansen, det vill säga vilken mix av bränsle och kvantitet som används och avräknas i de olika trafikavtalen. Detta ger transparens och säkerställer spårbarhet som gör att vi är säkra på att bränslet som används till 100% är fossilfritt, förklarar Iris Rehnström.

Nästa mål infaller 2018 då de gula regionbussarna ska köras på fossilfritt bränsle och därefter ska hela trafiken inom Serviceresor bli fossilfri 2020.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)