Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Smitta från pendeltåg kan minska bussvite

Om resenärerna på pendeltågen till Nynäshamn är alltför missnöjda kan Nobina sippa vite, även om bussresenärerna är missnöjda. Foto: Wikimedia Commons/Zaxo.

Om resenärerna på pendeltågen till Nynäshamn är alltför missnöjda kan Nobina sippa vite, även om bussresenärerna är missnöjda. Foto: Wikimedia Commons/Zaxo.

Om pendeltågsresenärerna på Nynäsbanan söder om Stockholm är alltför missnöjda kan det gör att Nobina slipper viten om deras bussresenärer är missnöjda. Nobina kör sedan i somras busstrafiken i Nynäshamn och på stora delar av Södertörn. I sitt avtal med SL har företaget en klausul som innebär att SL:s krav på kundnöjdhet kan slopas om det samtidigt är för stort missnöje på Nynäsbanan, skriver Nynäshamns-Posten.

Anledningen är att missnöjet med pendeltågen kan smitta av sig på bussarna.

Enligt Nobinas trafikavtal ska företaget betala vite om kundnöjdheten bland bussresenärerna är mindre än 74 procent under en femmånadsperiod. Vitet uppgår till 7,5 miljoner som ”grundvite”. Till det kommer 3 750 000 kronor för varje ytterligare procentenhet som kundnöjdheten ligger under miniminivå.

Men Nobina kan slippa vitet om mer än 50 procent av pendeltågsresenärerna på Nynäsbanan är missnöjda. Anledningen är att missnöjet med tågen inte ska smitta av sig och straffa Nobina.

De senaste månaderna har dock 81 procent av SL:s resenärer varit nöjda med kollektivtrafiken som helhet. Siffran för pendeltågen är 68 procent. Men den har varit mycket lägre. År 2006 var kundnöjdheten på pendeltågen nere på 27 procent.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)