Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Var fjärde enkelresa betalas kontaktlöst

Kontaktlösa bank- och kontokort har fått ett stort genombrott i kollektivtrafiken i London. Foto: Ulo Maasing.

Kontaktlösa bank- och kontokort har fått ett stort genombrott i kollektivtrafiken i London. Foto: Ulo Maasing.

Medan kollektivresenärer i bland annat Storstockholm och Västra Götaland brottas med krångliga betalsystem med ”smarta kort” håller kontaktlösa bankkort på att slå igenom stort på andra håll. I London betalar nu var fjärde resenär som reser på enkelbiljett sin resa med kontaktlöst bank- eller kreditkort – blixtsnabbt.

Transport for London (TfL), som är huvudman för kollektivtrafiken i den brittiska huvudstaden introducerade kontaktlös betalning på bussarna i december 2012. Systemet utvidgades till all spårtrafik i Londonområdet i september 2014.

Tekniken utvecklades inom TfL och innebär att resenärerna inte behöver fylla på sina smarta kort. Betalningen sker blixtsnabbt när man håller sitt bank- eller kontokort mot kortläsaren på exempelvis bussen. Samtidigt får resenärerna samma rabatter som med Transport for Londons eget kort, Oystercard exempelvis om man reser dagligen under en vecka.

Symbolen på kontokortet visar att det kan användas för kontaktlös betalning. Systemet öppnar för en smidig betalning även för besökare i ett område. I London har hittills resenärer från över 80 länder blixtsnabbt betalat sin enkelbiljett med kontaktlöst kontokort. Foto: Ulo Maasing.

Symbolen på kontokortet visar att det kan användas för kontaktlös betalning. Systemet öppnar för en smidig betalning även för besökare i ett område. I London har hittills resenärer från över 80 länder blixtsnabbt betalat sin enkelbiljett med kontaktlöst kontokort. Foto: Ulo Maasing.

Betalning med kontaktlösa kontokort ökar nu snabbt i London. Varje dag används nästan 25 000 nya sådana  kort i kollektivtrafiken och på tunnelbanan och pendeltågen betalas nu 27 procent av alla enkelresor på det sättet.

Tekniken gör det också enkelt för besökare i den brittiska huvudstaden att betala för sig i kollektivtrafiken – i skarp kontrast till hur det exempelvis är i Storstockholm.

– Fram till slutet av januari i år har mer än 300 miljoner enkelresor  gjorts med kontaktlösa kontokort av resenärer från över 80 länder, säger TfL:s kundchef Shashi Verma.

I Storbritannien är nu var tionde transaktion med ban- eller kontokort en kontaktlös betalning.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)