Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Londonbuss får avkomma på Volvochassi

Nordirländska Wrightbus lanserar en ny dubbeldäckare byggd på Volvochassi.

Nordirländska Wrightbus lanserar en ny dubbeldäckare byggd på Volvochassi.

Den nordirländska busstillverkaren Wrightbus har presenterat en ny dubbeldäckare som i praktiken är en avkomma till den nya dubbeldäckare som för några år sedan togs fram på begäran av Transport For London. Den nya dubbeldäckare som Wrightbus premiärvisade i Londons Covent Garden, SRM, är byggd på Volvos chassi B5L Hybrid, men är något kortare än den nya Routemaster som företaget tog fram sedan Londons färgstarke borgmästare Boris Johnson ville ha en ny, ikonisk, Londonbuss.

New Routemaster utvecklades speciellt för London och hade till och med en trappa längst bak, precis som den klassiska Londonbussen Routemaster. På New Routemaster var dock den öppna plattformen längst bak avskaffad och försedd med dörrar. Efter initiativtagaren kallas bussen i folkmun Borismaster.

720 av dessa är nu i trafik med ytterligare 280 beställda, samtliga helbyggda av Wrightbus som vann uppdraget efter en upphandling som Transport for London gjorde.

Nu lanserar Wrightbus alltså en ny buss där man kan dra nytta av utvecklingskostnaderna för ”Borismastern” och som är byggd på Volvos beprövade hybridbusschassi B5L Hybrid. Modellen har av Wrightbus fått modellbeteckningen SRM – enligt uppgift därför att man inom Wrightbus hade arbetsnamnet Son of Routemaster på bussen.

Utseendemässigt är bussen både lik New Routemaster och skiljer sig från denna. 10,6 meter lång är den 0,7 meter kortare än den 11,3 meter långa New Routemastern, men antalet sittplatser är fler  66 istället för 62. Det beror främst på att man har avskaffat den bakre trappan och plattformen längst bak. Med Volvochassiet motorplacering är en trappa och plattform längst bak inte möjlig.

Bakpartiet skiljer sig därmed också från New Routemaster, medan fronten har exakt samma karakteristiska utseende som New Routemaster.

Flera längdalternativ har aviserats av Wrightbus.

Wrightbus har nu ambitionen att marknadsföra bussen i stor skala utanför Londonområdet. Den första  ordern omfattar sex bussar till RATP Dev i London och kommer att sättas i trafik på Transport for Londons linje 13 mellan Aldwych och Golders Green.

Wrightbus uppger att man kommer att kunna erbjuda bussen till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Till det bidrar att det bara är 24 större komponenter som man har behövt utveckla för den nya bussen – resten har man kunnat ta över från New Routemaster. Det betyder att mycket av utvecklingskostnaderna är betalda, i praktiken av Transport for London.

Aktern avslöjar. Till vänster "Borismastern" eller New Routemaster, helbyggd av Wrightbus. Till höger den nya SRM, byggd av Wrightbus på Volvochassi.

Aktern avslöjar. Till vänster ”Borismastern” eller New Routemaster, helbyggd av Wrightbus. Till höger den nya SRM, byggd av Wrightbus på Volvochassi.

 

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)