Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt infopaket gör skolskjutsen säkrare

Buss- och kollektivtrafikbranschen har tagit fram ett nytt informationsmaterial för att göra resan till och från skolan tryggare.

Buss- och kollektivtrafikbranschen har tagit fram ett nytt informationsmaterial för att göra resan till och från skolan tryggare.

Färden till skolan ska bli tryggare och säkrare för de 400 000 barn som varje år åker skolskjuts i Sverige. Det är syftet med ett nytt informationspaket som branschorganisationerna Sveriges Bussföretag, Svenska Taxiförbundet, Svensk Kollektivtrafik och försäkringsbolaget Trygg-Hansa har tagit fram och som kan användas vid föräldramöten och skolbesök.

Materialet vänder sig till barn 6-12 år som ska börja åka skolskjuts. Det får användas fritt för alla som informerar barnen och vänder sig det de som arbetar med skolskjutsfrågor hos kommuner, myndigheter, skolor och transportörer.

– Genom det här projektet vill vi lyfta trygghets- och säkerhetsarbetet inom skolskjutsen och öka kunskapen om säkerhetsfrågor hos barn och föräldrar. Målet är förstås att ingen skolelev ska skadas eller omkomma i anslutning till skolskjutsen, säger Agneta Weissglas som är projektledare.

Nytt utbildningsmaterial om skolskjuts och säkerhet har varit efterfrågat. För att ta reda på vad som behövdes gjordes en enkätundersökning bland medlemmar till Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Bussföretag och Svenska Taxiförbundet. Trygg-Hansa tog fram statistik som visade på risksituationer i samband med skolskjutsen.

– I undersökningen fick vi veta vilken typ av material som efterfrågades men också vilka frågor barn och föräldrar brukar vilja ha svar på och vilka risker och situationer som är viktigast att lyfta för barn på väg till och från skolan, berättar Agneta Weissglas.

Resultatet blev www.skolskjutsen.se, ett färdigt informationspaket inför skolstarten i höst, där man kan välja material efter behov.

– Vi har laddat upp ett smörgåsbord av material så att det går att anpassa informationen efter tid, ålder och informationsvana. Det finns bland annat animerade filmer, en färdig lektion, bildspel, lärarhandledningar och frågesport.

– Materialet är fritt att använda vid skolskjutsinformation, berättar Agneta Weissglas.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)