Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Länsstyrelsen bromsar försök att skapa trygghet i bussarna”

Dalatrafiks vd Conny Strand: Länsstyrelsen motarbetar våra försök att skapa trygghet på bussarna.

Dalatrafiks vd Conny Strand: Länsstyrelsen motarbetar våra försök att skapa trygghet på bussarna.

Länsstyrelsen i Dalarna får hård kritik av vd:n för Dalatrafik, Conny Strand. I en debattartikel i Dalarnas Tidningar anklagar Strand länsstyrelsen för att konsekvent bromsa Dalatrafiks försök att skapa trygghet ombord på sina bussar. På andra ställen i landet är attityden en annan, skriver Conny Strand i artikeln.

Bakgrunden är att länsstyrelsen först har stoppat kameraövervakning på bussarna och senare har polisanmält såväl Dalatrafik som somaliska PRO i Dalarna. Detta sedan medlemmar av somaliska PRO i samarbete med Dalatrafik börjat följa med vissa bussar i Borlänge som trafikvärdar på en särskilt utsatt linje, stadsbusslinje 3.

– Vi vill inte ha ett samhälle och en kollektivtrafik där ordningen upprätthålls av uniformerade väktare. Vi vill istället ha möjlighet att prova andra sätt att skapa trygghet för våra resenärer. Vårt avtal med Somaliska PRO ser vi som ett exempel på ett sådant mer mänskligt sätt att skapa ordning och respekt resenärer emellan, skriver Conny Strand.

Han framhåller att Dalatrafik har ett gott samarbete med det vaktbolag som sköter biljettkontrollerna. Uppstår problem anlitas vaktbolaget för punktinsatser. Så var det också till en början på den aktuella linjen.

– Väktarna hade en lugnande effekt men vi upplevde också att uniformerad personal provocerade en del av bråkstakarna. Somaliska PRO med sina lokaler i det område som hade samband med problemen var intresserade av att hjälpa till mot att vi sponsrade deras föreningsverksamhet. Lösningen har visat sig vara väldigt lyckad. Under den månad som vi samarbetat har incidenterna upphört och lugnet har återkommit till bussarna, skriver Conny Strand.

Han pekar på att det inte är första gången som Dalatrafik använt sig av värdar och erfarenheterna har alltid varit mycket goda. Men samtidigt anser han att Dalatrafiks trygghetsarbete motarbetas av länsstyrelsen.

– Vi tycker att Länsstyrelsen i Dalarna konsekvent har bromsat våra försök att skapa trygghet ombord på våra bussar. De kontakter vi haft har mer handlat om delgivning av beslut än seriösa diskussioner. Vi har inte fått stöd när vi sökt tillstånd att använda övervakningskameror och nu har vårt samarbete med Somaliska PRO polisanmälts. Kollegor på andra ställen i landet har däremot mötts av en annan attityd och där har besluten gått i en annan riktning, skriver Dalatrafiks vd.

– Vårt avtal med Somaliska PRO ser vi som ett mer mänskligt sätt att skapa ordning och respekt resenärer emellan. Att våra resenärer på väg till och från arbete och skola ska känna sig säkra och trygga ombord på bussen är en hjärtefråga för oss. Vi värnar också de förare som kör på uppdrag åt oss.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)