Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina stämmer Länstrafiken Örebro på 22 miljoner

Gasbussarna i Örebro krånglar när de delvis måste köras på fossil naturgas. Nu har Nobina tröttnat och stämmer Länstrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Gasbussarna i Örebro krånglar när de delvis måste köras på fossil naturgas. Nu har Nobina tröttnat och stämmer Länstrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Bussoperatören Nobina stämmer Länstrafiken Örebro för att man inte får den biogas man är utlovad till stadsbussarna i Örebro. Stämningen gäller nästan 22 miljoner kronor. När Länstrafiken upphandlade trafiken var ett av kraven från Länstrafiken att bussföretaget inte bara skulle köra stadsbussarna på biogas, utan också att gasen skulle köpas från företaget Swedish Biogas.

Men gasleverantören klarar inte att leverera tillräckligt med biogas, utan gasen till bussarna blandas upp med fossil naturgas.

Det har lett till att Nobina har fått avsevärda problem med bussar som krånglar och går sönder, vilket i sin tur har medfört stora merkostnader för Nobina som på onsdagen lämnade in en stämningsansökan till Örebro Tingsrätt.

Där kräver man inte bara ersättning för inträffade skador hittills utan begär också ersättning för alla framtida skador som orsakats av bränslet.

Att Nobina inte får tillräckligt med biogas till sina bussar i Örebro beror dock inte på att det inte finns biogas att tillgå. Som vi nyligen rapporterade är tre kommuner i Närke delägare i biogasverket i Karlskoga som kostade 170 miljoner att bygga, men där kapaciteten inte utnyttjas mer än till 70 procent – och då skickas biogasen med dieseldrivna lastbilar från Karlskoga till Stockholm.

Fram till 2019 får dock inte biogas till bussarna i Örebro köpas från någon annan än Swedish Biogas som alltså inte klarar leveranserna. Det har Länstrafiken bestämt när man upphandlade trafiken.

– Vi kan inte kommentera något i nuläget. Vi måste analysera stämningsansökan ordentligt för att se vad som påstås, säger Niklas Tiedermann, kanslichef och jurist vid Region Örebro län till SvT Nyheter Örebro.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)