Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fossilfritt år i Härnösand

All busstrafik i Härnösands kommun är fossilfri sedan ett år tillbaka.

All busstrafik i Härnösands kommun är fossilfri sedan ett år tillbaka.

Härnösand har den här veckan varit fossilfritt i ett år, i alla fall när det gäller busstrafiken. Kommunen var en av de första i Sverige med helt elektriska bussar i vanlig stadstrafik och för ett år sedan blev alla bussar i kollektivtrafiken i Härnösand fossilfria: stadstrafik, landsbygdstrafik, beställningstrafik och skolbussar.

De bussar som inte körs på el drivs med syntetdieseln HVO, hydrerad vegetabilisk olja. HVO tillverkas av vegetabiliska oljor och djurfetter, bland annat slaktavfall.

Till grund för den fossilfria busstrafiken ligger den teknikneutrala upphandling som härom året gjordes av busstrafiken, i kombination med att bussföretaget Byberg & Nordin i Västernorrland, som vann upphandlingen, har samarbetat med kommunen på ett bra sätt för att introducera förnybara drivmedel.

–  Det är riktigt roligt när samarbeten funkar och att Härnösand och Byberg & Nordin visar vägen. Nu ska vi bara se till att fylla på alla bussar med fler passagerare, säger Daniel Johannsson, hållbarhetsstrateg i Härnösands kommun.

Härnösand har som vision att bygga en hållbar framtid med mål om att vara en ledande miljökommun med ett aktivt omställningsarbete till en fossilfri ekonomi.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)