Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Självkörande bussar avancerar – snart kommer Mercedes-Benz

En av de självkörande småbussar som schweiziska Postauto nu har satt i trafik. Foto: Postauto.

En av de självkörande småbussar som schweiziska Postauto nu har satt i trafik. Foto: Postauto.

Autonoma, självkörande, bussar är på frammarsch. I den schweiziska staden Sion med drygt 30 000 invånare har nu bussföretaget Postbus startat testtrafik med elektriska självkörande bussar som transporterar passagerare på det vanliga gatunätet. Enligt vad bussmgasinet.se erfar kommer Daimler buses att  om några veckor presentera en självkörande Mercedes-Benz Citaro vid en pressträff i Amsterdam.

I schweiziska Sion handlar det om autonoma bussar som ska köra på en 1,5 kilometer lång slinga, men bussarna kommer inte att vara obemannade; det tillåter inte lagar och regler.

Den förare som finns ombord övervakar driften, ser till att bussarna är i perfekt skick och svarar för resenärernas säkerhet. De kan nödstoppa bussen med en knapptryckning, men också hjälpa resenärer som behöver assistans vid på-och avstigning, exempelvis rullstolsburna personer eller resenärer med barnvagn.

Tidtabellen är flexibel och bussarna trafikerar en linje i Sions gamla stadskärna och betjänar ett flertal hållplatser. Två av dessa är fasta. Resenärerna kan använda en särskild app för att hålla koll på var bussarna är. Dessutom finns på en av hållplatserna en TV-skärm som i realtid visar var bussarna är.

Trafiken körs på eftermiddagarna, sex dagar i veckan och eftersom det handlar om provdrift uppmanas resenärerna att alltid kolla på en särskild webplats om trafiken är igång eller om exempelvis vägarbeten eller väder hindrar trafiken.

Tidigare i år visades liknande förarlösa minibussar upp i trafik i Kista i norra Stockholm under en vecka. Bussarna i Sion ska i första hand vara i trafik till oktober 2017.

Självkörande Mercedesbuss
Ett arbete med att utveckla autonoma, självkörande bussar pågår på en rad håll. Europas största busstillverkare, Daimler buses (Mercedes-Benz och Setra), kommer den 18 juli i Amsterdam att presentera vad man kallar ”framtidens stadsbuss”. Inför presentationen råder stort hysch-hysch, och Daimler Buses vd Hartmut Schick vägrade innan midsommarhelgen att avslöja något på en stor, internationell presskonferens i Frankfurt inför IAA-mässan i höst.

Enligt vad bussmagasinet.se erfar från vanligtvis initierat håll är den buss som man kommer att presentera om några veckor en fullstor, självkörande stadsbuss. Det är en konceptbuss, baserad på Mercedes-Benz stadsbuss Citaro.

Bussen har bland annat ett elektriskt styrsystem, något som Daimler buses nyligen aviserade vid en träff i Stockholm. Den har också andra energibesparande egenskaper, men kommer enligt vad vi erfar att vara dieseldriven. Daimler räknar ju inte med att serieproducera elbussar förrän 2018, det vill säga åtminstone ett år efter det att Volvo är igång med serieproduktionen av sina elbussar.

Den självkörande stadsbussen torde inte heller vara klar för lanseringen ännu på ett antal år.

Här är en video som presenterar Sions SmartShuttle:

 

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)