Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utsläppsfria bussar mål för EU-kommissionen

EU-flaggaEU-kommissionen har presenterat en strategi för lågutsläpps- och utsläppsfria fordon. Kommissionen vill bland annat ha ett effektivare transportsystem, snabbare övergång till lågemissionsfordon och fordon som körs på elektricitet och förnyelsebara syntetiska drivmedel och att de hinder som bromsar en övergång till elektrifierade transporter ska undanröjas.

EU-kommissionen nämner som exempel på att bussar med alternativa drivlinor har en stor potential när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser.

Kommissionen pekar ut flera fördelar som strategin innebär för Europas medborgare: bättre luftkvalitet, minskat buller, mindre trängsel på gator och vägar samt förbättrad trafiksäkerhet. Man ser också på hur man kan stimulera en ökad användning av bland annat eldrift, vätgasdrift (bränsleceller) och förnyelsebara syntetiska drivmedel. Man ser också på hur EU-direktivet om rena fordon kan ändras så att ”det blir ett kraftfullt hjälpmedel för att stödja införadet av exempelvis nollutsläppsbussar”.

Man siktar också på att få fram en standard för att mäta bussars och lastbilars bränsleeffektivitet under verkliga trafikförhållanden liksom deras utsläpp av koldioxid. Sådana standarder finns på andra håll som USA, Kina, Japan och Kanada, men inte inom EU.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)