Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förarkrav på övervakningskameror

Bussförare i Borlänge ställer nya krav på övervakningskameror. Foto: Ulo Maasing.

Bussförare i Borlänge ställer nya krav på övervakningskameror. Foto: Ulo Maasing.

De till synes oändliga turerna kring övervakningskameror på bussar i bland annat Borlänge har nu åter väckts till liv. Sedan en bussförare i Borlänge nyligen rånats samlades skyddsombuden  på Keolis i Dalarna på måndagskvällen för att diskutera rånet och vad som måste till för ökad trygghet och säkerhet för bussförarna.

– Prio ett är övervakningskameror. Det är något vi vill ha så snart som möjligt på bussarna och något vi verkligen kräver framöver, säger Per Lundqvist, skyddsombud på Keolis, till Dala-Demokraten.

Man diskuterade också om förarna skulle utrustas med pepparsprej eller få ett skydd vid förarplatsen.

–Exempelvis skulle man kunna sätta upp plexiglas så att det inte går att komma åt förarna så lätt, säger Per Lundqvist.

Dalatrafik har sedan tidigare begärt att få installera övervakningskameror i bussarna, men fått nej av Länsstyrelsen. Det fick i våras Dalatrafiks vd Conny Strand att rikta hård kritik mot Länsstyrelsen.

De kameror som finns i bussarna har aldrig använts utan är urkopplade av operatören Keolis. Men det godtar inte Datainspektionen. ”Så länge det finns kameror måste det finnas tillstånd, även om kamerorna inte går att använda”, resonerar Datainspektionen. Så turerna mellan domstolar, Dalatrafik, länsstyrelser och andra fortsätter.

– Jag hoppas verkligen att det här senaste rånet sätter fart på frågan och att vi får övervakningskameror så att vi busschaufförer kan känna oss tryggare under körningarna, säger Per Lundqvist till Dala-Demokraten.

Taggat som: , , , , ,

2 kommentarer »

  1. Sorgligt att man inte tänker på passagerare och förare. Att skylla på den personliga integriteten är undanflykter enligt mitt sätt att se på saken. Säkerhet går före.

  2. Lägg skyddsstopp på trafiken och kräv snabbt svar från Länsstyrelsen om hur man skall ha det .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)