Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya bussar på båda sidor om Stockholm

Nobinastart

Chefen för SL:s trafikavdelning Sara Catoni (till höger) och Nobina Kallhälls trafikchef Lena Haenel klipper bandet vid premiären för Nobinas nya trafikavtal i Storstockholm på måndagen. Foto: Nobina.

126 nya bussar sattes i trafik när SL:s nya trafikavtal med Nobina på måndagen trädde i kraft på ömse sidor om Stockholm. Det gäller trafikavtalen i Södertälje och Nykvarn sydväst om huvudstaden, liksom Järfälla och Upplands-Bro nordväst om Stockholm. De 126 nya bussarna har såväl trådlöst internet som USB-uttag ombord. Totalt omfatttar trafiken cirka 155 tursatta bussar.

80 av de nya bussarna sätts i trafik i nordväst, 46 i sydväst. Samtliga bussar är också luftkonditionerade.

– Att möta kraven på ny teknik är en viktig del i att fortsätta göra kollektivtrafiken mer attraktiv och tilltalande för fler, säger trafiklandstingsrådet i Stockholms läns landsting, Kristoffer Tamsons (M).

WiFi och USB ombord på bussarna är dock inget som SL har kommit på utan rekommenderas i branschens gemensamma dokument Buss 2014. Den rekommendationen gäller för alla bussar för alla bussar i kollektivtrafik, men SL valde trots det att endast ställa kravet för bussar som trafikerar stomlinjer. Nobina har dock på eget initiativ valt att erbjuda en högre standard.

– Kundens upplevelse och nöjdhet har aldrig varit viktigare.  Därför kommer några nya satsningar att synas redan i bussen. Infotainmentskärmar, möjlighet till mobilladdning och gratis trådlös uppkoppling i alla nya bussar är bara några av nyheterna i Södertälje, Nykvarn, Järfälla och Upplands-Bro, säger Per Johansson, trafikchef på Nobina i Södertälje.

Samtliga avtal är så kallade VBP-avtal, där förkortningen VBP står för verifierad betalande påstigande. Det innebär att operatören får ersättning för varje påstigande kund. Avtalen i nordväst löper på åtta år med möjlighet till två års förlängning, medan av talen i sydväst löper på tio år.

Taggat som: , , , , ,

1 kommentar »

  1. Kan inte sådana bussar finnas vid Botkyrka/Huddinge också?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)