Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart för enhetstaxa i Storstockholm

Den 27 september klubbar trafikpåolitikerna i Storstockholm enhetstaxa för enkelbiljetter i hela Stockholms län. Foto: Ulo Maasing.

Den 27 september klubbar trafikpolitikerna i Storstockholm enhetstaxa för enkelbiljetter i hela Stockholms län. Foto: Ulo Maasing.

Den under många år laddade frågan om enhetstaxa för enkelbiljetter i kollektivtrafiken i Stockholms län får i slutet av september sin lösning. Den 9 januari 2017 införs ett nytt enkelpris på enkelbiljetter i länet. Det innebär att zonsystemet försvinner och ersätts av ett biljettsystem utan zoner. Den 27 september klubbar trafiknämnden i Stockholms läns landsting det nya biljettsystemet.

I samband med införandet av enhetstaxa justeras även priset för andra resor i SL-systemet. Bland annat kommer SL:s alla biljetter gälla till Gnesta utan tillägg. Likaså försvinner Bålstatillägget som framöver finansieras av UL. Även SL:s tillägg för att resa över länsgränsen, biljetten ”länsgränspassageavgift” samt 2 extra kuponger med reskassan, utgår ur sortimentet och slutar säljas den 9 januari.

Som en konsekvens av det nya enhetliga priset på resor i kollektivtrafiken utgår de lokala Södertälje- och Norrtäljebiljetterna ur sortimentet. Idag kostar en 30-dagarsbiljett inom Norrtälje respektive Södertälje 570 kronor för den som betalar helt pris. Det kan jämföras med 790 kronor för länskortet.

Dessutom införs periodbiljetter för skolungdomar.

– Det nya biljettsystemet innebär att det blir enklare att åka kollektivt och lättare att köpa rätt biljett. Jag gläds särskilt med de människor som kommer slippa betala för att resa i två zoner trots att de bara reser ett fåtal busshållplatser eller råkar bo i en kommun som delas av en zongräns. Det har inte varit rimligt, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

– Genom att vi inför nya, enklare, biljettkategorier där vi även behåller rabatter för vissa grupper blir det också lättare att göra rätt för sig. Studenter behöver inte längre fundera över om de ska köpa biljett till helt eller reducerat pris utan kan helt enkelt köpa en biljett för studenter.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Jaaaaaaaaaa äntligen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)