Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skåne siktar på el i städerna, biodrivmedel i regionen

Mer elbussar i städerna siktar Skånetrafiken på.

Mer elbussar i städerna siktar Skånetrafiken på.

Skånetrafiken siktar på att köra allt mer av stadsbusstrafiken på el, samtidigt som regionbusstrafiken ska köras på biodrivmedel. Idag är Region Skåne genom Skånetrafiken Sveriges största biogaskonsument. Från år 2014 till 2019 planeras för mer än en fördubblad biogaskonsumtion från 14.9 miljoner normalkubikmeter till ca 31 miljoner.

Skånetrafiken konstaterar att grön el i stadsbusstrafiken har stora miljö- och hälsofördelar såsom 70 % minskade klimatutsläpp och energiförbrukning, inga avgaser och minskade bullernivåer jämfört med dagens teknik.

Man menar även att el skapar förutsättningar att göra kollektivtrafiken attraktivare genom körvägar i miljöer där förbränningsmotorn är ett hinder. Det passar väl med flera skånska städers ambitioner för stadsförnyelse. Redan idag körs busstrafik på grön el i Ängelholm och Landskrona och resandesuccén Malmöexpressen är el-gashybrid. Avsiktsförklaring om övergång till el i stadstrafiken finns med Malmö Stad.

– El skapar helt nya möjligheter att göra kollektivtrafiken än mer attraktiv. Faktum är att vi med el kan lägga hållplatser inomhus i exempelvis köpcentra eller sjukhusentréer. Vi hoppas fler städer vill vara med i utvecklingen, säger Linus Eriksson, Trafikdirektör Skånetrafiken.

Regionbussresorna kommer även fortsättningsvis ske med olika biodrivmedel där biogas premieras.

– Lokalt producerad biogas ser vi som en självklar del i detta då miljövinsterna med ett kretsloppstänk är stora.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)