Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trondheim satsar på elbussar

Elbussar från Solaris vid en laddstation i Hambuyrg., Foto: Siemens.

Elbussar från Solaris vid en laddstation i Hambuyrg., Foto: Siemens.

Om mindre än tre år ska den norska staden Trondheim ha fem elbusslinjer i stadstrafiken. Linjerna ska trafikeras av ett 40-tal elbussar som snabbladdas vid linjernas ändhållplatser. Totalt ska åtta – nio laddstationer etableras. En analys av energikostnaderna som Siemens har gjort för den längsta av de planerade elbusslinjerna, en femton kilometer lång linje, visar att den årliga besparingen på att köra elbussar istället för dieselbussar uppgår till 1,6 miljoner norska kronor. Till det kommer bättre luftkvalitet och en kraftig minskning av bullret.

Nu har lokaltrafiken i Trondheim, AtB, fått 15 miljoner NOK i statligt stöd för att etablera laddstationer för trafiken.

Den längsta elbusslinjen i Trondheim kommer att vara femton kilometer lång, de övriga mellan sex och tretton kilometer. Elbusstrafiken på de fem linjerna kommer att starta den 20 augusti 2019.

Troligen kommer fyra av linjerna att trafikeras med normallånga, dvs tolv meter långa bussar, medan en femte tvärgående linje ska trafikeras med 18-meters ledbussar.

I vardera änden av linjerna ska det finnas en laddstation där bussarna snabbladdas med hjälp av pantograf.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)