Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt klart för elbussar i Östersund

Blir elektrisk 2018. Torvalla blirden ena ändhållplatsen på Östersunds första elbusslinje. Nu är det klart med finansieringen. Foto: Ulo Maasing.

Blir elektrisk 2018. Torvalla blirden ena ändhållplatsen på Östersunds första elbusslinje. Nu är det klart med finansieringen. Foto: Ulo Maasing.

Det är nu helt klart med satsningen på en första elbusslinje i Östersund. Regionala utvecklingsnämnden i Jämtland Härjedalen beslutade på tisdagen att underteckna ett samverkansavtal för ett elbussprojekt.  Nämnden avsätter också pengar för att finansiera satsningen på en elbusslinje med sex helt eldrivna bussar och en ny linjenätsutvidgning.

Elbussprojektet är ett samarbete mellan Region Jämtland Härjedalen, Östersunds kommun, Nettbuss, Länstrafiken, Jämtkraft och Krokoms kommun.

Kostnaden för Region Jämtland Härjedalen uppgår till 3 miljoner kronor per år.

– Det är glädjande att vi kunnat prioritera det här projektet, där införandet av elbussar på en linje i tätortstrafiken sammanfaller med en behövlig linjenätsöversyn. Åtgärderna samverkar och bidrar till en positiv utveckling av kollektivtrafiken, säger Robert Uitto (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Östersunds kommun kommer att bygga laddstationer vid ändhållplatserna under 2017 med stöd av Trafikverkets stadsmiljöavtal.

– Beslutet har stor betydelse, elbussar och ett utökat linjenät kommer att bidra till vår målsättning om att bli fossilbränslefria och energieffektiva. Det är också en del av lösningen för att klara framtida transportbehov. Nu kan processen gå vidare med upphandling av bussar och laddstationer, säger Florian Stamm (MP), ordförande miljö- och samhällsnämnden, Östersunds kommun.

Nettbuss kommer att trafikera linjen med sex helt eldrivna bussar. Planen är att tre bussar ska vara i drift i början av 2018 och ytterligare tre under 2019.

– Elbusslinjen mellan Torvalla och Sånghusvallen i Krokoms kommun knyter ihop kollektivtrafiken, både för arbetspendling och handel. Det blir en smidig resväg, säger Elisabet Sjöström (M), styrelseordförande Länstrafiken i Jämtland län AB.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)