Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Idétävling om framtidens kollektivresande

Konsultföretaget Sweco och Volvo Bussar arrangerar idéävling om framtidens kollektivtrafik och städer. Biuld: Volvo Bussar.

Konsultföretaget Sweco och Volvo Bussar arrangerar idéävling om framtidens kollektivtrafik och städer. Bild: Volvo Bussar.

Elbussar som är tysta och avgasfria öppnar för helt nya möjligheter för planeringen av framtidens städer. Men hur ska det användas för att skapa attraktiva miljöer för resenärerna? Det är frågor som tas upp i en ny idétävling om framtidens kollektivresande och hur det påverkar våra städer. Tävlingen riktar sig till blivande arkitekter i Sverige. Bakom den står konsultföretaget Sweco och Volvo Bussar.

När avgaser och buller försvinner kan bussar nå områden och platser som de hittills inte kunnat trafikera. Till exempel kan hållplatser förläggas inne i eller i direkt anslutning till köpcentra, sjukhus och skolor för att ge resenärerna en bättre service.

Utmaningen för de tävlande är att utforma ett förslag på en plats i staden där elbussar integreras med en byggnad eller utomhusmiljö på ett innovativt sätt.

– Med tysta, utsläppsfria elbussar skapar vi förutsättningar för en attraktivare och tillgängligare kollektivtrafik och gör det möjligt att planera och bygga i städerna på ett helt annat sätt än idag. Nu hoppas vi att Sveriges blivande arkitekter vill utveckla sina idéer kring hur de nya möjligheterna kan tas tillvara och omsättas i praktiken, säger Volvo Bussars vd, Håkan Agnevall.

– När det handlar om framtidens resande är det inte bara miljövänligare transportmedel som är viktigt. Utvecklingen gör det även möjligt att integrera resandet i arkitekturen och skapa rum i staden som hittills inte funnits. Här kan framtidens arkitekter bidra till en förbättrad upplevelse och till att vår vardag förenklas. Vi hoppas på många visionära och spännande bidrag, säger Jan Mattsson, vd för Swecos arkitektverksamhet.

Idétävlingen Framtidens kollektiva resande pågår mellan den 26 januari – 23 mars och är öppen för alla arkitektstuderande i Sverige. Prissumma är på totalt 70 000 kronor.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)