Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Karlstad och Luleå har nöjdaste resenärerna

Karlstadsbuss har landets nöjdaste kollektivresenärer enligt Kollektivtrafikbarometern. Kampen om topplatsen står även i år mellan Karlstadsbuss och Luleå Lokaltrafik. Foto: Karlstadsbuss.

Karlstadsbuss har landets nöjdaste kollektivresenärer enligt Kollektivtrafikbarometern. Kampen om topplatsen står även i år mellan Karlstadsbuss och Luleå Lokaltrafik. Foto: Karlstadsbuss.

Karlstadsbuss och Luleå Lokaltrafik har de nöjdaste resenärerna i svensk kollektivtrafik. Det framgår av årets upplaga av Kollektivtrafikbarometern som presenterades på onsdagsförmiddagen av Svensk Kollektivtrafik. Generellt är närmare åtta av tio resenärer med kollektivtrafiken i Sverige nöjda med sin senaste resa enligt barometern. Bussen fortsätter att dominera med drygt två tredjedelar av kollektivresorna.

I år omfattar mätningarna mindre än hälften av resenärerna i Sverige eftersom bland annat SL-trafiken inte ingår, inte heller Östgötatrafiken.

Hur nöjda resenärerna är framgår av tabellen längst ner i den här artikeln.

Att åka kollektivt är rena hälsopillret, visar barometern.

De som reser kollektivt cyklar dubbelt så mycket och går tre gånger så mycket som bilister. Åtta av tio resenärer är nöjda med sin senaste resa och det resultatet har varit stabilt de senaste fem åren.

– Vi har intervjuat drygt 48 000 personer kring resvanor, kvalitet och service, säger Mattias Andersson, projektledare Svensk Kollektivtrafik. De trogna kollektivtrafikresenärerna reser till 93 % hållbart, jämfört med bilister som har en andel på 13 % hållbara transportsätt.

Kollektivtrafikbarometern har bland annat frågat om resenären har kommit fram i tid. Andelen som svarar ja är 85 % och det är framför allt resandet med regionaltåg som drar ner genomsnittet. Även små förseningar påverkar resenärens nöjdhet. Vid minsta försening minskar nöjdheten med 22 procentenheter.

Största andelen av resandet i kollektivtrafiken står bussen för. 67 % reser med buss och resterande åker med den spårbundna trafiken. Bilister reser i högre grad med den spårbundna trafiken när de reser kollektivt och längre sträckor, skillnaden gentemot totalbefolkningen är 16 procentenheter.

– Vi ser en trend att kollektivtrafikens växlare, det vill säga de som reser regelbundet både med kollektivtrafiken och bilen ökar, säger Mattias Andersson.

– Både växlare och kollektivtrafikresenärer upplever att de fått förbättrade kollektiva resemöjligheter vilket kan vara en förklaring till att dessa grupper har minskat sitt bilinnehav.

Totalt 78 % av svenska befolkningen reser någon gång under året med kollektivtrafiken och en större andel av befolkningen än tidigare har gjort sig bilfria och väljer oftare kollektivtrafiken.

Kännedomen om vem som ansvarar för kollektivtrafiken har ökat stadigt sedan frågan började ställas 2006. Den har ökat från 58 % till 72 %. Kännedom och kunskap är en av flera drivkrafter för att stärka kollektivtrafikens varumärke och få fler resenärer.

Så nöjda är kollektivtrafikens resenärer med sin senaste resa. Tabell ur Kollektivtrafikbarometern.

Så nöjda är kollektivtrafikens resenärer med sin senaste resa. Tabell ur Kollektivtrafikbarometern.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)