Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen öppnar för ändrad elbusspremie

Regeringern öppnar för en ändrad elbusspremie efter att ha lyssnat på branschens kritik. Foto: Ulo Maasing.

Regeringern öppnar för en ändrad elbusspremie efter att ha lyssnat på branschens kritik. Foto: Ulo Maasing.

Miljöminister Karolina Skog(MP)ser över elbusspremien vars utformning har fått mycket kritik från bussbranschen, men också från tunga instanser som trafikförvaltningen i Stockholms Läns Landsting. Premien infördes förra året och har hittills blivit en rejäl flopp, som vi tidigare har rapporterat om.

Det är riksdagsledamoten Lotta Finstorp(M) som har fått svar på en skriftlig fråga som hon har ställt till miljöministern, och som nu har fått besked om att ett arbete med att se över elbusspremien har inletts.

Som premien nu är utformad kan inte bussföretag söka pengar, bara regionala kollektivtrafikmyndigheter samt kommuner som upphandlar kollektivtrafik.

Att regeringen nu är beredd att se över utformningen av premien är en framgång för branschorganisationen Sveriges Bussföretag som har varit positiv till premien i sig, men kritisk mot dess utformning som man har menat gör att få kommer att söka den.

Tidigare har regeringen argumenterat att en premie till privata bolag skulle strida mot EU:s statsstödsregler, vilket Sveriges Bussföretag har hävdat är fel.

Karolina Skog hänvisar i sitt svar till bussföretagens kritik och att Portugal har fått godkännande från EU-kommissionen för ett upplägg med en elbusspremie till företag som har avtal om trafikplikt.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)