Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussen är framtiden i Malmö

Fortsatta satsningar på busstrafik men ingen spårväg, framtiden i Malmö. Foto: Ulo Maasing.

Fortsatta satsningar på busstrafik men ingen spårväg, framtiden i Malmö. Foto: Ulo Maasing.

Det mesta tyder på att spårvägsplanerna i Malmö inte kommer att förverkligas. ”I nuläget ser jag ingen möjlighet att gå vidare mer spårvagnar i Malmö, säger regionrådet Henrik Fritzon (S)” till Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad. Den borgerliga minoriteten i Malmö stöttas av allianspartierna i Region Skåne och därmed saknas förutsättningar för ett spårvägsbygge i Malmö. Superbussar och elbussar blir framtidens kollektivtrafik i staden.

– Spårvagnar förstör centrum och dessutom får Malmö svårt att finansiera driften, säger Malmömoderaternas talesperson Torbjörn Tegnhammar till Sydsvenskan/HD.

För att spårvägsplanerna i Malmö ska kunna bli verklighet måste inte bara den politiska majoriteten i kommunen, S+V+MP, ställa upp för idén. Man måste också ha statligt investeringsstöd via Sverigeförhandlingen och pengar till investeringen från Region Skåne. Men i regionen säger de borgerliga partierna och SD blankt nej till en spårväg.

En av förutsättningarna för pengar via Sverigeförhandlingen är att en investering leder till ett avsevärt antal nya bostäder.

– Men här i Malmö byggs inga fler bostäder bara för att vi får en spårvagnslinje från Malmö C till Lindängen, säger Torbjörn Tegnhammar till Sydsvenskan.

Och Sverigeförhandlingens huvudsekreterare Niklas Lundin konstaterar att bollen ligger hos regionen och kommunen.

– Vi noterar att de tycker olika om spårvagnar. Det är nu en förhandlingsfråga mellan dessa båda skånska parter. Vi kan bara avvakta oss se vad som händer, säger han till Sydsvenskan.

Klart är dock att det blir elbussar och en utbyggnad av MalmöExpressen, Malmös egna superbussar.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)