Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina utbildar i Uppsala

Nobina kör bland annat all regionbusstrafik i Uppland. Nu etablerar men en egen, lokal bussförarskola. Foto: Ulo Maasing.

Nobina kör bland annat all regionbusstrafik i Uppland. Nu etablerar men en egen, lokal bussförarskola. Foto: Ulo Maasing.

Bussoperatören Nobina fortsätter att satsa på att själv utbilda bussförare. Företaget startar nu en lokal bussförarskola även i Uppsala. Nobina vill med initiativet säkra tillgången på bussförare i regionen. Nobina kör bland annat all regionbusstrafik i Uppland.

Bakgrunden är att efterfrågan på bussförare är stor både i Uppsala och hela landet. Kollektivtrafiken växer samtidigt som stora pensionsavgångar väntar. Branschorganisationen Sveriges Bussföretag bedömer att branschen kommer att behöva rekrytera 4200 nya förare fram till 2019.

– Med vår nya lokala bussförarskola säkerställer vi att vi har tillräckligt med förare, men också att vi har de bästa och mest serviceinriktade förarna, säger Stefan Lövgren, trafikchef för Nobina i Uppland.

– Kvalitéten blir allt viktigare i vår bransch och där är förarens roll central. Alla som blir antagna och klarar av utbildningen får fast anställning direkt hos oss.

Vid varje kurstillfälle utbildas 10-15 personer som klarat antagningstesterna och utbildningen pågår under tre månader.

Utöver att starta en egen bussförarskola har Nobina i Uppland även köpt in externa kurser för att utbilda förare under vintern. Initiativen kan även ses mot bakgrund av att Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar pausats på grund av att ett utbildningsföretag har överklagat myndighetens upphandling i oktober 2016.

– Busstrafiken är en viktig stomme i kollektivtrafiken både nu och i framtiden. Det finns ett stort behov av duktiga bussförare som både kan köra bussarna och samtidigt ge resenärerna en bra service så att bussresan blir en positiv upplevelse. Därför är vi som beställare av trafik väldigt glada att Nobina nu startar den här utbildningen som har inriktning på både service och körskicklighet, säger Bertil Kinnunen (S), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Uppsala län.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)