Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snart fossilfritt i Uppsala

Stadsbussarna i Uppsala blir allt mer fossilfria. Foto: Gamla Uppsala Buss.

Stadsbussarna i Uppsala blir allt mer fossilfria. Foto: Gamla Uppsala Buss.

Stadsbusstrafiken i Uppsala blir allt mer fossilfri. Trafiken körs av Gamla Uppsala Buss, GUB, som använder allt mindre fossila drivmedel. Målet för all kollektivtrafik i Region Uppsala län är fossilfrihet till år 2020. GUB:s mål för 2016 var att köra 65 procent av trafiken på fossilfria drivmedel och resultatet överträffade förväntningarna och slutade på 69,9 procent.

Det goda resultatet, menar bolaget, beror på ett mångårigt miljöarbete där hela personalen varit engagerad. Effektivare bussar med bättre avgasrening, alternativa drivmedel, utbildningar av förare och verkstadspersonal samt satsningar på sparsam körning har bidragit till en starkt minskad miljöbelastning.

Av de 175 bussarna i linjetrafiken hos GUB är idag 73 biogasdrivna, 20 elhybrider och 52 drivs med biodieseln HVO. Även de 20 elhybriderna drivs med HVO istället för konventionell diesel.

I bolagets konventionella diesel som resterande 50 bussar drivs med är dessutom upp till 40 procent ersatt av biodiesel. Den främsta anledningen till att inte samtliga dieselbussar körs på biodiesel är den ännu så länge begränsade tillgången på HVO, vilket är det mest problemfria biobränslet för tunga fordon och därför starkt efterfrågat i hela transportbranschen.

GUB satsar nu på att 2017 köra 75 procent av sin trafik på fossilfria drivmedel.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)