Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flexiblare vid överträdelse av kör- och vilotider – i Danmark men inte här

Danmark ändrar där Sverige står still. Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag och Steen Bundgaard, Danske Busvognmænd konstaterar att Danmark inför ett smidigare system vid kör- och vilotidsbrott medan den svenska Transportstyrelsen håller fast vid dagens hårt kritiserade system.

Danmark ändrar där Sverige står still. Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag och Steen Bundgaard, Danske Busvognmænd konstaterar att Danmark inför ett smidigare system vid kör- och vilotidsbrott medan den svenska Transportstyrelsen håller fast vid dagens hårt kritiserade system.

Danmark inför den 1 juli ett nytt system med varningar vid mindre allvarliga överträdelser för kör- och vilotider. Sveriges Bussföretag föreslog tillsammans med andra branschorganisationer att den svenska Transportstyrelsen skulle införa ett liknande system. Men förslaget har hittills fallit på hälleberget.

Förslaget från Sveriges Bussföretag gick ut på att utfärda varningar istället för böter för förare och sanktioner för företaget om det gäller mindre överträdelser.

Men i det förslag som Transportstyrelsen i maj lämnade över till regeringen fanns inte något sådant med.

– Vi har en bra dialog med Danmarks transportminister i denna fråga. Han har förståelse för det i många avseenden fyrkantiga regelverk som EU:s kör- och vilotidsregelverk utgör. Frågan om att etablera ett system med varningar för mindre allvarliga förseelser är en fråga vi drivit länge, säger Steen Bundgaard, förbundsdirektör vid Danske Busvognmænd, Sveriges Bussföretags danska systerorganisation.

– Vi har tidigare fått besked att ett sådant varningssystem inte är en framkomlig väg utifrån nuvarande regelverk. Men eftersom Danmark lyder under samma lagstiftning hoppas vi det danska exemplet kan ge den svenska Transportstyrelsen anledning att fundera ett varv till, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd vid Sveriges Bussföretag.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)