Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Låt bussen övervaka trafiken”

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén: Låt bussarna kameraövervaka busskörfälten. Foto: Ulo Maasing.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén: Låt bussarna kameraövervaka busskörfälten. Foto: Ulo Maasing.

Kameror på bussarna som används för att övervaka busskörfälten skulle ge busstrafiken en ökad framkomlighet. Det skriver Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén(MP) i en debattartikel i Dagens Nyheter. Kamerorna skulle användas för att övervaka både stillastående fordon i busskörfälten och bilister som använder dessa för att komma fram snabbare. Stockholms stad har redan för länge sedan begärt att få införa sådan övervakning, men hittills har regeringen dragit frågan i långbänk.

Tidigare har bussoperatören Keolis, som bland annat kör innerstadsbussarna i Stockholm, välkomnat stadens förslag att bussarna ska vara utrustade med kameror för dokumentering av bilar som kör i busskörfälten eller är felparkerade och bör bötfällas. Företaget pekar i sin rapport om framkomligheten för bussarna på att i till exempel New York och Adelaide har systemet använts med gott resultat.

I många utländska städer, som här Brighton, övervakas busskörfälten antingen genom fasta kameror eller kameror i bussarna. Foto: Ulo Maasing.

I många utländska städer, som här Brighton, övervakas busskörfälten antingen genom fasta kameror eller kameror i bussarna. Foto: Ulo Maasing.

Sedan många år förekommer en liknande övervakning äv en i brittiska städer som London eller Brighton.

– Genom bussen fotograferas bilar som är i vägen och böter kan utfärdas. Konsekvensen: ingen bilförare kommer längre vilja ställa sig i eller obehörigt köra i busskörfält! Detta skulle bidra till en mer effektiv kollektivtrafik och ökad framkomlighet. Det ger kortare och pålitligare restider. En attraktiv och effektiv kollektivtrafik leder till att fler väljer kollektivtrafiken och bidrar även till minskad trängsel och bättre miljö, skriver Daniel Helldén.

Han menar att kommunerna själva behöver få rätten att styra och kontrollera trafiken. Idag blir de, skriver Helldén, bortprioriterade av de nationella myndigheterna polisen och Trafikverket.

Förutom kameravervakning från bussarna vill Helldén ge städerna rätt att införa en kommunal trafikpolis. Trafikövervakningen sköts av polisen, bortsett från parkeringen. Parkeringsvakterna får inte övervaka hastighet, bilkörning i kollektivkörfält, dubbdäcksförbud med mera.

– Kommunerna har rätt att fatta beslut om reglerna, men har alltså ingen möjlighet att säkerställa att besluten följs. Låt oss därför själva styra och kontrollera vår egen trafik, skriver Helldén.

Han pekar också på vikten av att miljözonsreglerna verkligen övervakas. Dessutom vill han att kommunerna ska ha rätt till fartkameror i städerna – idag beslutas sådana av Trafikverket som prioriterar de statliga vägarna.

Helldén vill också att bötesansvaret läggs på fordonsägaren, inte på föraren utom vid förseelser som innebär att körkortet dras in.

De här åtgärderna skulle sammantaget avlasta polisen, samtidigt som städerna och deras invånare blir vinnare, hävdar Daniel Helldén.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)