Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Region Örebro: elbussar i stad, biogas i regiontrafiken

Region Örebro ln: El ska ersätta bniogas i stadstrafik, biogas ska ersätta biodiesel och diesel i landsbygdstrafik.

Region Örebro ln: El ska ersätta bniogas i stadstrafik, biogas ska ersätta biodiesel och diesel i landsbygdstrafik.

En fortsatt utredning av elbussar i stadstrafiken i Örebro, samtidigt som biodiesel byts mot biogas i regiontrafiken. Det föreslår politikerna i nämnden för samhällsbyggnad i Region Örebro län att regionstyrelsen beslutar. Förändringarna är tänkta att genomföras i samband med att regionen tar över stora delar av busstrafiken i egen regi istället för att upphandla den.

– Att vi utökar användandet av biogas har två syften. Dels för att Region Örebro län ska köra all kollektivtrafik med fossilfria drivmedel, men också för att biogas återanvänder resurser i vårt lokala samhälle, säger Mats Gunnarsson (MP), ordförande i Region Örebro läns nämnd för samhällsbyggnad.

Idag drivs samtliga stadsbussar i Örebro med biogas. Nu vill Region Örebro län ersätta diesel och biodiesel med biogas i 58 av de regionbussar som trafikerar länet. Planen är att de biogasdrivna bussarna ska vara på plats hösten 2019 i samband med att Region Örebro län börjar köra en del av kollektivtrafiken i egen regi under namnet Sveatrafiken.

Politikern i samhällsbyggnadsnämnden vill också ha ett intensifierat utredningsarbete kring andra fossilfria drivmedel. Där ligger eldrivna bussar bra till när det gäller att minska buller i stadsmiljön.

– Vi hoppas kunna införa eldrivna bussar från och med år 2021. Genom att satsa på eldrift i någon form får vi en fordonsflotta som förutom att vara fossilfri också bullrar mindre och är mer energieffektiv, säger Mats Gunnarsson.

Det föreslagna beslutet berör de bussar som skall köras av Sveatrafiken, och som utgår från bussdepåerna i Bettorp i Örebro och i Odensbacken. I Bettorp finns det i dag möjlighet att tanka biogas, men ytterligare kapacitet kommer att krävas. I Odensbacken finns idag ingen möjlighet att tanka biogas, vilket måste ordnas innan trafikstart.

Taggat som: , , , , ,

1 kommentar »

  1. Avser man att skaffa biogasbussar till trafikstart 2019 som skall ersättas av elfordon 2021, eller? Två¨års avskrivningstid verkar kort. Ska bussarna överföras till Västerås eller avyttras till extern köpare? Skulle gärna vilja veta hur politikerna tänkte i detta ärende

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)