Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busstillverkare redo leverera rena bussar till 20 megastäder

Scania är en av fyra buss- och motortillverkare som åtar sig att leverera rena bussar till 20 av världens megastäder. Foto: Scania.

Scania är en av fyra buss- och motortillverkare som åtar sig att leverera rena bussar till 20 av världens megastäder. Foto: Scania.

De tre busstillverkarna Volvo, Scania och BYD samt motortillverkaren Cummins går samman i ett gemensamt, globalt initiativ för att leverera rena bussar till 20 megastäder i världen. Med början nästa år ska man erbjuda städerna lösningar för en bättre luftkvalitet och för att motverka klimatförändringarna. Bland städerna finns Buenos Aires, Mexico City, Johannesburg, Bogotá och Jakarta.

De fyra företagen åtar sig att se till att städerna har tillgång till sotfri motorteknologi från 2018. Sot (eller så kallad black carbon) utgör en betydande del av fina partiklar (PM2,5) i luftföroreningar utomhus som har kopplats till en rad negativa hälsoeffekter, i synnerhet för tidig död. Den senaste vetenskapliga forskningen tyder också på att sot spelar en viktig roll för klimatförändringen.

Som sotfri teknologi definierar man motorer som klarar Euro 6-normen eller den motsvarande amerikanska normen EPA2010, liksom dieselmotorer med partikelfilter, gasmotorer eller elektrisk drivlina.

Idag klarar mindre än 20 procent av de bussar som säljs i världen kravet på att vara sotfria.

Initiativet till projektet har tagits av ICCT (Inteernational Council on Clean Transportation). Det är en oberoende internationell organisation med syfte att minska miljöpåverkan och förbättra energieffektiviteten när det gäller väg-, sjö- och flygtransporter. Målet är förbättrad hälsa hos människorna och dämpade klimatförändringar.

I samarbetet ingår också  FN:s miljöprogram, C40 Cities (Ett nätverk av storstäder i hela världen) samt CCAC (Climate and Clean Air Coalition)

De städer som ingår i projektet är Abidjan, Accra, Addis Ababa, Bangkok, Bogotá, Buenos Aires, Casablanca, Dar es Salaam, Dhaka, Istanbul, Jakarta, Johannesburg, Lagos, Lima, Manila, Mexico City, Nairobi, Santiago, Sao Paulo, och Sydney.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)