Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart att elbussar ersätter gasbussar i Landskrona

I Ängelholm kör Nobina fem batteribussar på uppdrag av Skånetrafiken.

Landskrona nästa. I Ängelholm kör Nobina elbussar i stadstrafiken sedan januari 2016. Bld: Nobina.

Det är nu klart att alla stadsbussar i Landskrona ska bli elektriska från hösten 2018. På torsdagen godkände kommunstyrelsen i Landskrona ett avtal med Skånetrafiken om att ersätta dagens biogasbussar i stadstrafiken med elbussar. Senare ska även kollektivtrafiken på Ven elektrifieras.

Stadstrafiken i Landskrona körs av Nobina på ett avtal som sträcker sig fram till 2024. Enligt avtalet ska uttjänta gasbussar bytas ut hösten 2018.

Kommunen ska ansvara för infrastrukturen för elbussarna. Bussarna blir depåladdade, de kommer alltså att laddas nattetid i bussdepån och ha batterier som klarar hela trafikdagen. Man har också övervägt snabbladdning vid ändhållplatserna men valt bort den lösningen.

Hos Nobina menar man att depåladdade bussar kan klara trafiken i de flesta svenska städer. Företaget kör idag sådana bussar i Ängelholm och kommer att göra det även i Norrtälje från sensommaren nästa år.

– Övergången till elbussar blir helt klart en ljudmässig förbättring. Vi slipper överklaganden till miljönämnden på grund av buller från stadsbussar, säger till Sydsvenskan Lilian Håkanon(MP), ordförande i Landskronas miljönämnd.

Även oppositionsrådet Jonas Esbjörnsson(S) välkomnar satsningen på elbussar.

– Fantastiskt bra. Det ligger helt i linje med vårt mål att bli Sveriges klimatsmartaste stad, säger han till Sydsvenskan.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)